Külföld

2010.08.26. 18:22

Romák kiutasítása: Franciaország és Románia közösen fordul az EU-hoz

Franciaország és Románia várhatóan közösen fordul az Európai Unióhoz a romák kérdésének rendezése érdekében, feltéve, ha Bukarest vállalja, hogy konkrét intézkedéseket tesz a beilleszkedésükért – közölte csütörtökön egy francia kormánytag.

MTI

„Együtt megyünk a brüsszeli bizottsághoz a bukaresti találkozó után” – mondta Pierre Lellouche Európa-ügyi államtitkár. A román és a francia miniszterek szeptember 9 és 10-én tanácskoznak a román fővárosban.
   
„A román kormánynak világosan ismertetnie kell akcióprogramját, számszerűen meghatározott célkitűzésekkel a személyekre, iskolákra, lakásokra vonatkozóan, s hogy mindezek mely régiókra lesznek érvényesek” – mondta a francia államtitkár, miután találkozott két román vezetővel, közöttük Valentin Mocanu romaügyi államtitkárral.
   
Pierre Lellouche bejelentette: a következő napokban személyesen utazik Brüsszelbe, hogy találkozzon Viviane Redinggel, az EU-bizottság alapjogokért felelős biztosával.
Lellouche bírálta, hogy az EU által évente Romániának nyújtott 4 milliárd euróból csak 85 milliót fordítanak a nehéz helyzetben lévő romák beilleszkedésére.
   
Az államtitkár megismételte: az EU-n belüli szabad mozgás elve nem jelentheti, hogy a szegénységgel kapcsolatos és a szociális gondokat más országokra viszik át. „Nem a tömeges népvándorlások Európai Uniójában élünk” – mondta.
   
Franciaország csütörtökön két újabb chartergépet bérelt mintegy 300 romániai roma hazaszállításához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!