Külföld

2010.08.16. 09:53

Halálra köveztek egy házasságtörő párt

Afganisztán északi részén a tálibok halálra köveztek egy házasságtöréssel vádolt afgán párt - mondták el helyi vezetők, egy szemtanú és egy lázadóvezér.

MTI

A fiatal párt - egy már eljegyzett 23 éves fiatal nőt és egy 28 éves nős férfit - egy többségében lázadókból álló, mintegy százfős tömeg előtt ítélték halálra a tálibok a Kunduz tartományi Imám Sahib körzet egyik falujában. A megkötözött párt ezután "a tömeg addig dobálta kövekkel, amíg meg nem haltak" - mondta el egy helyi szemtanú.
   
Kivégzésüket Mohammad Ajob körzeti kormányzó és egy név nélkül nyilatkozó helyi tálib vezér is megerősítette a francia hírügynökségnek.
   
Egy héttel korábban ugyancsak nyilvánosan végeztek ki a tálibok egy házasságtöréssel megvádolt özvegy nőt. Az asszonyra először több tucat ostorcsapást mértek, majd agyonlőtték. A tálib uralom idejére emlékeztető gyilkosságot Afganisztán északnyugati részén, a felkelők kezén lévő Kadesz körzetben követték el, egy tálib szóvivő azonban cáfolta, hogy közük lenne a történtekhez.
   
A tálib lázadók, akik az iszlám törvénykezés igen szigorú követését hirdetik, az elmúlt két évben jelentősen teret nyertek a korábban stabilnak tartott Észak-Afganisztán egyes részein. Halálos ítéleteket azonban jóval ritkábban hajtanak végre, mint 1996 és 2001 közötti uralmuk idején, amikor nem volt ritka a lopás kéz- és láblevágással való büntetése sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!