Külföld

2010.04.26. 16:07

Sikeres akció a kalózok ellen

Kalózokat fogott el Szomália közelében az európai uniós haditengerészeti erő (NAVFOR) két hajója. A NAVFOR az MTI-hez eljuttatott hétfői sajtóközleményében számolt be a hétvégi sikerekről.

MTI


A Viktória fregatt helikoptere vasárnap lett figyelmes a szomáliai partoktól 40 mérföldre haladó hajóból és két kisebb csónakból álló csoportra. A nagyobb hajó sok üzemanyaghordót, valamint más hajók foglyul ejtéséhez szükséges felszerelést (létrák, kampók) szállított a fedélzetén, a hagyományos halászhajók kellékei viszont hiányoztak róla.
   
Az uniós erők körbezárták a kalózokat, majd a hadierő parancsnoka, Jan Thörnqvist utasítására átkutatták a hajókat. A tengeri martalócok nem tanúsítottak ellenállást. A kalózokat az egyik csónakba terelték, majd ellátták őket a szükséges felszereléssel, hogy eljuthassanak a szomáliai partokig. Ezután a Viktória megsemmisítette a többi kalózhajót.
   
Szombaton egy holland hadihajó, a Johan de Witt csípett nyakon kalózokat. A bálnavadász hajónak álcázott kalózhajót a partok közelében érte a "végzet". Öt kalózt elfogtak, két járművüket pedig lefoglalták.
   
Az EU NAVFOR Szomália - Atalanta műveletének legfőbb feladata, hogy a Világélelmezési program (WFP) keretében humanitárius segélyt szállító kereskedelmi hajók útját biztosítsa, vagy az Afrikai Unió szomáliai misszióját (AMISOM) kísérje. Ezenkívül a művelet célja még az Ádeni-öbölben és az Indiai-óceánon haladó veszélyeztetett hajók védelme, a kalózkodás elleni küzdelem és a partközeli halászati tevékenység ellenőrzése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!