Külföld

2010.02.24. 18:41

Meghalt egy éhségsztrájkoló politikai fogoly (frissítve)

Meghalt kedden egy havannai kórházban egy kubai politikai fogoly, aki fogva tartási körülményei elleni tiltakozásul kezdett éhségsztrájkot több mint két hónapja - közölte egy kubai ellenzéki csoport.

MTI

A 42 éves Orlando Zapata halálhírét a kubai belső ellenzék egyik csoportja, az illegálisan működő Emberi Jogok és Nemzeti Megbékélés Kubai Bizottsága (CCDHRN) jelentette be. A hírt kórházi források is megerősítették.
   
Elizardo Sánchez, a bizottság vezetője szerint Zapato halála rettenetes hír az emberjogi mozgalmak számára. Sánchez "virtuális, előre megfontolt" gyilkossággal vádolta meg a kubai hatóságokat, amelyek szerinte túl későn biztosítottak orvosi ellátást a bebörtönzött ellenzékinek. Zapatát múlt héten szállították át camagüeyi börtönéből egy havannai kórházba. Ű


Orlando Zapatát, aki egy illegálisan működő jogvédő szervezet tagja volt, 2003-ban ítélték 18 év börtönbüntetésre, hivatalosan "a közrend megzavarása" címén, majd több lépcsőben 36 évre növelték a büntetést. A kubai ellenzék adatai szerint jelenleg 201 politikai foglyot tartanak börtönben a szigetországban. Az elmúlt évtizedek során egyikük élete ért hasonló véget: 1972-ben Pedro Luis Boitel halt meg 53 napos éhségsztrájk következtében.
   
Zapata halála elítélő reagálásokat váltott ki világszerte. Nyilatkozatot adott ki az Európai Unió bizottsága, a washingtoni külügyminisztérium és az EU soros elnökségét adó Spanyolország, de Franciaország külön is. Madridban közölték, hogy egy külügyminisztériumi delegáció már a múlt héten aggodalmát hangoztatta Havannában, és arra kérte a kubai hatóságokat, hogy bánjanak emberségesen a fogollyal és társaival. Az Amnesty International nemzetközi emberi jogi szervezet szerint az eset  "borzasztó vádirat" az elnyomás ellen, s az éhségsztrájk végzetes kimenetele a kubai kormány "kegyetlenségéről" tanúskodik. A szervezet "teljes kivizsgálást" követelt.
   
Havannában a hivatalos sajtó nem hozta nyilvánosságra Orlando Zapata halálhírét, viszont a rendőrség Elizardo Sánchez közlése szerint kedden és szerdán  "begyűjtött" mintegy harminc ellenzékit, hogy ne vehessenek részt az elhunyt temetésén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!