Külföld

2010.01.14. 10:53

Katasztrófa Haitin- segít a vöröskereszt és a sztárvilág

Nagy erejű földrengés rázta meg kedden Haitit; a fővárosból, Port-au-Prince és a környékbeli településekről áldozatok sokaságáról és összedőlt épületekről érkeztek hírek, de szökőár nem keletkezett a térségben.

zaol.hu

Csütörtök: 

Egy harmadik repülőgépet is küldött az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma Haitira, hogy segítsen a földrengés sújtotta szigetországnak - közölte csütörtökön a minisztérium sajtóosztálya.

"A Moszkva környéki Ramenszkoje repülőtérről felszállt a minisztérium harmadik Il-76-os szállítógépe, a fedélzetén mobil repülőkórházzal, orvos- és mentőcsapattal" - tájékoztatták az ITAR-TASZSZ hírügynökséget. Oroszországból az éjszaka folyamán már útnak indult két repülőgép: az egyikkel mentőcsapat utazott, a másik a mentéshez szükséges berendezéseket szállított.
   
A dél-koreai kormány speciális mentőcsapatot és összesen egymillió dollárnyi emberiességi segélyt küld Haitira - jelentette be a külügyminisztérium és a külkereskedelmi minisztérium szóvivője. A döntés a kabinet külön e célból összehívott rendkívüli ülésén született csütörtökön.
   
Az izraeli külügyminisztérium már szerdán előkészített indulásra egy mentőcsapatot a katasztrófa sújtotta karibi országba. A minisztériumban közölték, hogy megkerült két, korábban eltűntnek nyilvánított izraeli állampolgár Haitin, nyolc másikat viszont nem találnak.
   
A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (CICR) külön internetes oldalt hozott létre, hogy segítsen a haitiaknak kapcsolatba lépni eltűnt hozzátartozóikkal - közölték csütörtökön Genfben. Már több százan regisztráltatták magukat a www.icrc.org/familylinks oldalon. Csütörtök reggel egy repülőgép is elindult Genfből Haitiba, fedélzetén az ICRC 11 alkalmazottjával, közülük kettő éppen az elveszett családtagok keresését fogja segíteni. 
   
A haiti elnöknek küldött levélben fejezte ki részvétét, az afrikaiak "döbbenetét és szomorúságát" Jean Ping, az Afrikai Unió (AU) bizottságának elnöke. "E drámai és fájdalmas órákban az AU-bizottság és a magam nevében az afrikai kontinensen élő testvéreik teljes támogatásáról és barátságáról biztosítom Önöket" - olvasható a levélben.
A bizottsági elnök küldött egy részvétüzenetet Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak is. A világszervezet haiti missziójának legkevesebb 16 munkatársa vesztette életét a földrengés következtében, köztük a misszió vezetője, és 56-an megsérültek.

A sztárvilág is megmozdult, hogy segítesenek a haiti áldozatoknak

Brad Pitt, Angelina Jolie, Ben Stiller, Oprah Winfrey és Wyclef Jean énekes is azon hírességek között szerepel, akik azonnali segítséget sürgettek a katsztrófa sújtotta haiti áldozatok számára. Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) szerdán bejelentette: Pitt és Jolie egymillió dollárral járult hozzá, hogy a nemzetközi szervezet sürgősségi orvosi ellátást tudjon létrehozni a földrengés pusztította térségben. Mint elmondták: a sebesültek ellátására százágyas sátorkórházat állítanak fel két műtővel.

 
Szerda:

Az amerikai földtani intézet 7,0-ás fokozatúra becsülte a földmozgás erejét, az adat többszöri pontosítása után. A földrengés központja a szigetország belsejében volt, alig 16 kilométerre nyugatra a fővárostól, Port-au-Prince-től, és mindössze 10 kilométeres mélységben. Az első, nagy erejű földmozgást két, ugyancsak erőteljes, 5,9-es és 5,5-ös fokozatú utórengés követte.

Hivatalos forrásból áldozatokról és károkról egyelőre nem érkeztek hírek, de szemtanúk és helyi tudósítók sok áldozatról és összedőlt épületekről számoltak be a keleti félteke legszegényebb országából.

Egy katolikus segélyszolgálat egyik képviselője Karel Zelenka Port-au-Prince-ből telefonon azt mondta, hogy "ezrek halhattak meg" a földrengésben.

Az amerikai hírügynökség munkatársa jelentette, hogy Petionville településen összedőlt egy kórház. Szemtanúk szerint Port-au-Prince-ben is épületek dőltek össze, és segélykiáltásokat lehet hallani a romok alatt rekedtektől. A CNN hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva jelentette, hogy szerte a fővárosban súlyos károkat okozott a földrengés. A haiti rádió szerint károk keletkeztek az elnöki palotában - René Préval államfőnek nem esett baja - , de megrongálódott számos más középület is, beleértve a parlamentet is.    

Romba dőlt épületekről számolt be a Reuters helyi tudósítója is. Joseph Guyler Delva tucatszám látott halottakat vagy sebesülteket a romok között. A pánikba esett fővárosiak kétségbeesetten próbálják kiszabadítani a romok alól a bajba jutottakat, és kutatnak eltűnt hozzátartozóik után - tette hozzá.

Szemtanúk szerint káosz uralkodik a térségben, és az összedőlt házak miatt járhatatlanok az utak, megszakadt a telefonösszeköttetés, ami nehezíti az áldozatok mentését és a károk felmérését.

Raymond Joseph, Haiti egyesült államokbeli nagykövete a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva azt a véleményét fogalmazta meg, hogy a földrengésnek valószínűleg "katasztrofális" következményei lesznek az elszegényedett országra. A nagykövet egyetlenegy kormányilletékessel tudott kapcsolatban lépni, aki ugyancsak összeomlott épületekről számolt be neki.

Barack Obama amerikai elnök közleményében tudatta, hogy Washington folyamatosan figyelemmel kíséri a haiti helyzetet, kész segíteni a szigetország lakóinak, "gondolatokban és fohászokban" velük van.

A haiti földrengés erejét mutatja, hogy erőteljes földmozgást lehetett érezni a Port-au-Prince-től közel 400 kilométerre fekvő a kelet-kubai Santiago városában is.

A 7-es fokozatú vagy annál erősebb földrengések súlyos károkat okozhatnak nagy kiterjedésű térségben. Don Blakeman, az amerikai földtani intézet elemzője is úgy vélekedett, hogy a későbbiekben súlyos károkról és áldozatokra érkeznek majd hírek.

A földrengés miatt a csendes-óceáni cunami-előrejelző központ szökőárriadót rendelt el a karibi térség egyes országaira, Haitira, a Dominikai Köztársaságra, Kubára és a Bahama-szigetekre vonatkozóan, de később lefújták a riasztást.


Forrás: MTI/Reuters/AP/AFP/ITAR-TASZSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!