Külföld

2009.12.02. 05:57

Rács mögött: 16 hónap börtön két svájci üzletembernek

Líbiában 16 havi börtönbüntetésre ítélték kedden azt a két svájci üzletembert, akiket 2008 júliusában vettek őrizetbe az észak-afrikai országban, nem sokkal Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fiának svájci botránya után.

zaol.hu

Egy neve elhallgatását kérő líbiai illetékes közlése szerint a bíróság fejenként 2000 líbiai dinár (mintegy 1100 euró) pénzbüntetést is kiszabott a két férfira, akiket adócsalás, valamint a vízumszabályok és a külföldi vállalatok működésére vonatkozó jogszabályok megsértésével vádoltak a líbiai hatóságok.

Svájc a szerinte ártatlanul lefogott Max Goeldi és Rasid Hamdani kiszabadulásáért a legmagasabb szinten járt közbe, mindhába.

"Jogukban áll fellebbezni" - mondta a névtelen líbiai forrás. A két svájci 2008-ban két hetet töltött őrizetben, s azóta - óvadék fejében - országuk tripoli nagykövetségén várta, milyen ítélet születik ügyük tárgyalásán. A líbiai illetékes most azt mondta: csak ezt a két hetet vonják le a 16 havi börtönbüntetésből, azaz a többit le kell tölteni. 

Carlo Sommaruga, a svájci törvényhozás egyik szociáldemokrata tagja, aki kampányt folytatott az üzletemberek kiszabadításáért, a svájci rádióban kedd este rendkívül súlyosnak nevezte az ítéletet. A svájci külügyminisztérium egyelőre nem kommentálta a két ország között komoly feszültséget okozó ügy újabb fejleményét.

Moammer Kadhafi líbiai vezető egyik fia és annak várandós felesége 2008 júliusában szorult jogi helyzetbe került Svájcban. A hatóságok napokon át nem engedélyezték nekik az ország elhagyását, miután kitudódott, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat is bántalmaztak.

Az eset miatt Líbia leállította Svájcba irányuló olajszállításait, és több mint ötmilliárd dollárt vont ki svájci bankokból. Ugyanakkor mindvégig tagadta, hogy a két üzletember letartóztatásának köze lenne a Kadhafi-fiúnak Svájcban okozott kellemetlenségekhez.

Idén augusztusban Hans-Rudolf Merz svájci államfő személyesen járt Tripoliban, hogy bocsánatot kérjen a történtek miatt, de ezzel sem sikerült elérnie honfitársai kiszabadítását. November elején, amikor kiderült, hogy Líbia a korábbi ígéretek ellenére nem engedélyezte a két svájci távozását az afrikai országból, Svájc felfüggesztette annak a megállapodásnak a hatályát, amelyet Merz államfő írt alá Tripoliban a kapcsolatok normalizálásáról.

Forrás: MTI/AP/Reuters/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!