Külföld

2009.12.03. 16:10

Magyarország a díszvendége az Európai Filmfesztiválnak

Magyarország a díszvendége a franciaországi Alpok Les Arcs síparadicsomban december 5. és 12. között az első Európai Filmfesztiválnak.

zaol.hu

A hivatalos versenyprogram zsűrijének elnöke Szabó István; az Oscar-díjas filmrendező alkotásaival együtt 12 magyar kortárs filmet és azok alkotóit is megismerheti a fesztiválközönség.
Az induló Les Arcs Európai Filmfesztivál célja a szakmai résztvevők mellett a nagyközönségnek is bemutatni az európai filmek sokszínűségét és az új tehetségeket: az ötven meghívott európai nagyjátékfilm közül hatot itt láthat először a közönség.
   
A mintegy 120 vetítésre és az ahhoz kapcsolódó programokra, illetve az európai filmek forgalmazásának fellendítésére szervezett találkozókra a szervezők ötszáz szakmai résztvevő mellett tízezer nézőt várnak az Alpok hófödte csúcsaira. A 2000 méter magasan található Les Arcs a világ egyik legjelentősebb síterepe, ahol a filmfesztivál a filmrajongók mellett a síelni vágyóknak, a hegyek szerelmeseinek, a profi filmeseknek és az egyszerű érdeklődőknek is egy héten át színes programsorozatot kínál.
   
A Kristály Nyíl elnevezésű fődíjért 12 ország 12 alkotása -  köztük a szlovákiai magyar rendező, Kerekes Péter Katona szakácsok című szlovák-osztrák-cseh koprodukcióban készült filmje - versenyez, 7 filmet az Európai Panoráma szekcióban, 12 magyar művet pedig a Fókusz ország programban mutatnak be, de lesznek más versenyen kívüli vetítések is. A válogatás magas színvonala a seregszemle művészeti vezetőjének, Frédéric Boyer-nak, a Cannes-i Filmfesztivál Rendezők Kéthete elnevezésű szekciója elnökének köszönhető.
   
"A berlini fal ledöntésének huszadik évfordulóján nemes vállalkozás egy új európai filmfesztivál létrehozása, amely nagyban hozzájárulhat a kultúra és a mozi Európájának megszületéséhez. Ez az Európa mindennek nevezhető, csak egyformának nem, éppen annak ellentéte: a nézőpontok sokszínűségének kifejeződése. Magyarország középpontba állításával, Szabó István hatalmas munkásságának retrospektív bemutatásával és az új magyar filmes generáció alkotásaiból válogatva a fesztivál közelebb hozza Franciaországhoz Közép-Európát és párbeszédre indítja más európai, nyugati vagy skandináv régiókkal. Ez a jövő ígérete" - fogalmazott Frédéric Mitterrand francia kulturális miniszter a fesztivál programfüzetében.
   
A Fókusz ország programban hat Szabó István-film (Mephisto, Hanussen, Redl ezredes, Édes Emma, drága Böbe, A napfény íze, Csodálatos Júlia) mellett hat fiatal rendező és filmje kapott meghívást: Pálfi György Taxidermia, Gigor Attila A nyomozó, Hajdu Szabolcs Fehér tenyér, Bollók Csaba Iszka utazása, Fliegauf Benedek Dealer, Mundruczó Kornél Delta című munkája, valamint a kisjátékfilmek közül Kenyeres Bálint Zárás, Before Dawn, A repülés története, valamint Nemes Jeles László Türelem és The Counterpart című filmje is látható lesz.


Barangoljon Mozimánia és filmkritika rovatunk cikkei között! Kattintson IDE! 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!