Külföld

2009.12.15. 18:18

Baj van: 800 ezer H1N1 elleni vakcinát hívnak vissza

Washington - Az amerikai egészségügyi hatóságok 800 ezer adag H1N1 vírus elleni vakcinát hívnak vissza, mivel az nem biztosít megfelelő védelmet az influenza új fajtája ellen - közölte kedden az országos Betegségmegelőzési Központ (CDC).

MTI/AP

Az atlantai központú intézmény arról tájékoztatott, hogy a Sanofi Pasteur által gyártott ellenszérumok a legutóbbi vizsgálatok szerint nem biztos, hogy elég erősek a vírussal szembeni védelem kialakításához.
   
Olyan, injekciós szérumadagokról van szó, amelyeket 6 hónapos és 3 éves kor közötti gyerekek beoltására szántak. Egészségügyi szakemberek azt tanácsolják: az ilyen korú gyerekeket kétszer oltassák be, a második oltás egy hónappal kövesse az elsőt.
   
A CDC közleménye szerint nem tudni, hogy eddig hány gyerek kapott a gyengének ítélt vakcinából, ezért javasolt, hogy a gyerekeket újra oltassák be. A szóban forgó ellenszérum a legelső szállítások idején megfelelt a hatékonysági teszteken, a későbbi vizsgálatok viszont már a vakcina gyengülését mutatták.
   
A hatóságok igyekeznek biztosítani a szülőket, hogy a vakcinák biztonságosak, nem kell aggódniuk amiatt, hogy a már beoltott gyerekek egészsége veszélyben van.
   
A Sanofi Pasteur saját állítása szerint a világ legnagyobb, influenza elleni vakcinagyártója; üzemei Franciaországban és az amerikai Pennsylvania államban működnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!