Külföld

2009.12.30. 12:23

A pakisztáni tálibok vállalták a karacsi merénylet elkövetését

Az al-Kaida terrorhálózattal szövetséges pakisztáni tálibok vállalták magukra a hét elejei karacsi merénylet elkövetését, amelynek során egy síita vallási menetben legkevesebb 43 ember meghalt.

MTI/AP

A tálibok egyik parancsnoka közölte a francia hírügynökséggel, hogy az ő művükről van szó, újabb merényleteket helyezve kilátásba.
   
Egy öngyilkos merénylő hétfőn felrobbantotta magát az ásúra mohamedán ünnep alkalmából tartott menetben, a hatóságok legfrissebb adatai szerint legkevesebb 43 ember halt és több mint hatvanan megsebesültek.

   
Több mint 50 ezer síita vonult az utcára Karacsiban, ez volt az ünnep alkalmából tartott legnagyobb pakisztáni megmozdulás. A síita muzulmánok ásúra ünnepén emlékeznek meg Huszein imámnak, Mohamed próféta unokájának a haláláról, aki a 680 évi kerbelai csatában vesztette életét. Ez az ütközet volt a döntő mozzanat abban, hogy az iszlám szunnita és síita ágra szakadt ketté.
   
"Mi követtük el a karacsi öngyilkos merényletet" - jelentette ki Aszmatulla Sahín, egy dél-vazirisztáni törzsi körzet magas rangú tálib parancsnoka telefonon. "További támadásokat is végrehajtunk, és kormányépületeket is célba veszünk" - tette hozzá.
   
Dél-Vazirisztán, ahol a pakisztáni hadsereg október óta nagyszabású hadműveletet folytat tálibok ellen, az al-Kaidával szövetséges Pakisztáni Tálib Mozgalom (TTP) erőssége. A TTP-t és szövetségeseit tartják a Pakisztánban az elmúlt közel két és fél év alatt elkövetett, több mint 2800 emberéletet követelő merényletsorozat fő elkövetőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!