Külföld

2009.10.02. 17:05

Halálosan megfenyegettek újságírókat Guineában

Párizs - Halálosan megfenyegették a nyugat-afrikai Guinea fővárosában a hét elején vérbe fojtott ellenzéki tüntetésről tudósító újságírókat - írta péntek délután megjelent számában a Le Monde című francia napilap.

MTI/AP

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) elnevezésű nemzetközi jogvédő szervezetre hivatkozva a mértékadó lap név szerint említi Mouchtar Baht, az AFP francia hírügynökség és a Radio France Internationale (RFI) rádióadó conakry-i tudósítóját, valamint Amadou Diallót, a BBC munkatársát. Mindkét újságírót megverték a hétfői tüntetésen, azóta pedig bujkálnak, mert a katonai junta keresi őket.
Az RSF úgy tudja, hogy a két újságírót barátok figyelmezették három nappal a vérengzés után, hogy katonák keresik őket.
   
Az újságírók arról számoltak be, hogy egy helyi jogvédő szervezet szerint összesen 157 embert öltek meg hétfőn Conakryban azon a rendezvényen, amelyen 50 ezer tüntető tiltakozott az ellen, hogy a junta vezetője indulni akar a januári elnökválasztáson. A katonák először gumibotokkal és könnygázzal léptek fel a tüntetők ellen, később az elnöki gárda vörös sapkásai a tömegbe lőttek.
   
Az RSF határozottan elítélte, hogy a vérengzésért felelőssé tett guineai katonák hajtóvadászatot indítottak azok ellen, akik szemtanúi voltak a kegyetlenségeknek. A szervezet közleményében arra is emlékeztetett, hogy a két újságíró - akik jelen voltak a mészárláson - saját szemükkel látták a holttesteket, miközben a katonák fegyverrel fenyegették meg őket, s megtiltották, hogy beszéljenek mindarról, amit láttak, majd elvették tőlük pénzüket és mobiltelefonjaikat. A felszereléseiket ezután részeg katonák megsemmisítették, de egy felettesük felismerte az újságírókat, s parancsot adott az elengedésükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!