Külföld

2009.08.21. 18:14

Két öngyilkos merénylet Groznijban rendőrautók ellen, halottak (fotóval)

Groznij - Egymás után két öngyilkos merényletet követtek el pénteken Groznij belvárosában, a támadásokban négy rendőr vesztette életét - közölte Ruszlan Alhanov csecsen belügyminiszter.

zaol.hu

A minisztérium sajtószolgálata szerint mindkét helyszínen gyalogosan járőröző rendőröket közelített meg a kerékpáron érkező kamikáze, s velük együtt felrobbantotta magát. A 15 perc különbséggel végrehajtott támadásokban egy további rendőr és egy civil is megsebesült. A tárcánál cáfolták azokat az orosz hírügynökségi jelentéseket, melyek szerint négy vagy öt robbanás történt volna a csecsen fővárosban.
   
Megrongálódott autó mellett dolgoznak nyomozók Groznijban 2009. augusztus 21-én, miután rövid időkülönbséggel, két helyszínen két öngyilkos merénylő járőröző rendőrök mellett felrobbantotta magát az Oroszországhoz tartozó Csecsenföld fővárosában. 
(MTI/EPA/Szaid Carnajev)

Az orosz hatóságok áprilisban jelentették be, hogy véget vetettek terrorellenes hadműveleteiknek az észak-kaukázusi Csecsenföldön, amely két háború színtere volt a Szovjetunió összeomlása óta. Az elmúlt hónapokban azonban megsokszorozódtak a térségben a rendfenntartó erők és emberi jogi aktivisták ellen végrehajtott merényletek.
    
Hétfőn 25 ember életét követelő öngyilkos merényletet követtek el az ingusföldi Nazrany egyik rendőrségi épülete ellen. A robbanásban több mint 160-an megsebesültek. A térség évek óta legsúlyosabb merénylete végleg megkérdőjelezte a Kreml azon korábbi állítását, miszerint sikerült nyugalmat és fellendülést teremtenie az etnikai csoportok, klánok és vallások szabdalta régióban. Szerdán Dmitrij Medvegyev orosz elnök is elismerte, hogy az észak-kaukázusi iszlám szélsőségesek továbbra is erősek, s felszólította a rendfenntartó erőket, hogy "kíméletlenül, habozás nélkül" semmisítsék meg a szélsőségeseket.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!