Külföld

2009.08.17. 07:29

Harakiri a japán parlament előtt: szamurájkarddal szúrta magát mellbe

Tokió - A szamurájok rituális öngyilkosságát, a harakirit utánozva hasba szúrta magát egy japán férfi hétfőn a tokiói parlament épülete előtt. E tettével akarta kikövetelni a képviselőktől, hogy látogassanak el a japán háborús bűnösöknek is emléket állító Jaszukuni-szentélyhez

zaol.hu

A férfi életben maradt, kórházba szállították.
    
A Jiji japán hírügynökség jelentése szerint a harakirit elkövető 39 éves férfi egy szélsőjobboldali, nacionalista mozgalom tagja. A rendőrség később megerősítette ezt az értesülést és közölte, hogy az illetőnél találtak egy "figyelmeztető levelet, amely a parlamenti képviselőknek szól". 
Az egyik japán televízió képein látszott a helyszínen az illető véres ruhája és 20 centiméteres pengehosszúságú késének tokja.
    
A nacionalista mozgalmak tagjai rendszeresen követelik a kormány tagjaitól és Akihito császártól is, hogy látogassanak el a Tokióban lévő szentélyhez, amely 2,5 millió japán katonának állít emléket, köztük azonban 14 olyannak is, akit a szövetségesek a II. világháború után háborús bűnökért halálra ítéltek.
    
Két volt kormányfő, Koidzumi Dzsunicsiro és Abe Sindzo augusztus 15-én, Japán II. világháborús vereségének 64. évfordulóján meglátogatta az emlékhelyet, Aszo Taro hivatalban lévő miniszterelnök azonban nem. Koidzumi 2001 és 2006 közötti hivatali ideje alatt is többször elzarándokolt a Jaszukuni-szentélyhez, amivel kiváltotta a háború végéig japán gyarmati uralomtól szenvedő Kína és Dél-Korea tiltakozását. 
    
Japánban augusztus végén tartanak parlamenti választásokat.

MTI/AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!