Külföld

2009.07.24. 15:12

Angyalmozaikot találtak az Hagia Sophia restaurálása során

Isztambul - Angyalarcot ábrázoló mozaikra bukkantak a munkások az isztambuli Hagia Sophia, az építészet egyik csodájának tartott hajdani bizánci ortodox bazilika restaurálása során.

zaol.hu

A rendkívüli leletről pénteken számolt be az isztambuli kulturális és idegenforgalmi hivatal vezetője, aki elmondta, hogy az eddig rejtve maradt angyalmozaik jó állapotban került elő a fém- és vakolatburkolat alól, és közben már egy második angyalarc feltárását is megkezdték. 


A Hagia Sophia - belül
Forrás: blogandgo.co.uk
    
Konstantinápoly (Isztambul középkori elnevezése) 1453-ban az oszmán birodalom fennhatósága alá került, s a mecsetté alakított bazilika mozaikképeit bevakolták, mivel az iszlám tiltja az emberábrázolást.
    
A bizánci építészet remekét 1935-ben múzeummá változtatták, s abban az időben több mozaikot is kibontottak a vakolat alól.
    
A két angyal mozaikképéről tudomásuk volt - mondta el a hivatal vezetője -, mivel azokról beszámolt két svájci építész, akik a XIX. század közepén a szultán megrendelésére felújítási munkákat végeztek a mecseten. Ám a képeket ismét bevakolták, s azóta nem kerültek elő.
    
Az Hagia Sophiához évente sok ezer turista zarándokol el, és hírességek is gyakran megfordulnak kupolái alatt. Legutóbb Barack Obama amerikai elnök látogatta meg áprilisi török útja alkalmával, de elődje, Bill Clinton is kíváncsi volt rá, és 2006-os keresztény emlékeket érintő zarándoklata során XVI. Benedek pápa is megtekintette.


Forrás: MTI/AP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!