Délvidéki kalandozás

2019.06.14. 11:00

Megelevenedett a történelemtankönyv a kanizsai diákok számára

A Határtalanul! pályázat segítségével jutottak el a Rozgonyi-iskola hetedik osztályosai a határon túli magyarlakta területekre, ezúttal a történelmi Délvidék Szerbiához tartozó részével ismerkedtek meg.

Benedek Bálint

A kanizsai diákok Zomborban megkoszorúzták Schweidel József aradi vértanú, tábornok szobrát Fotó: ZH Archívum

A diákcsoport a kísérő pedagógusokkal először Szabadkára látogatott, ahol városnéző túrán vettek részt. Felkeresték a leghíresebb épületeket és emlékműveket. A gyerekek szövegeket olvastak fel nevezetes személyiségekről, s nemzetiszínű szalagot kötöttek Kosztolányi Dezső új szobrához. Ezután a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskolát látogatták meg, ahol a decemberi jótékonysági vásáruk bevételéből vásárolt könyveket adták át. A török kor végigkísérte útjukat, ennek részeként nézték meg a karlócai Békekápolnát és a nándorfehérvári várat, ahol a gyerekek a helyszínen eleveníthették fel és gazdagíthatták új ismeretekkel egyik legdicsőségesebb korszakunkról meglévő tudásukat. Ezután a diákok számos, a történelemtanulás szempontjából fontos várost fedezhettek fel. Székelykevén pedig az ottani gyerekek citera- és népdal-­bemutatóval szórakoztatták a kanizsaiakat. A túra végén, Zomborban megkoszorúzták a város szülötte, Schweidel József aradi vértanú tábornok új szobrát.

A kanizsai diákok Zomborban megkoszorúzták Schweidel József aradi vértanú, tábornok szobrát Fotó: ZH Archívum

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában