Kosárlabda

2015.07.07. 10:23

Gáll Tamás az Eb-n gyűjtött tapasztalatokról

Zalaegerszeg – Június 11. és 28. között a kosárlabda történetében először zajlott le Európa-bajnokság, melyet két ország partnerségben rendezett meg.

Varga Andor

A magyar-román seregszemlén női válogatottunk nem tudta elérni a maga elé tűzött célt, a csoportból való továbbjutást. A csapat másodedzőjét, a zalaegerszegi Gáll Tamást kértük értékelésre.

A magyar válogatott (a kispadra visszatérő szlovák szövetségi kapitánnyal, Stefan Svitekkel, illetve keretében a ZTE NKK fiatal játékosával, Zele Dorinával) Sopronban, a D-csoportban kezdte meg a küzdelmeket. Indításaként 72-63-ra kaptunk ki a svédektől (pedig a csapat 16 ponttal is vezetett), majd jött egy újabb szoros vereség, 72-66 Litvánia ellen. Utóbbin az első szakaszt hibázták el a magyarok, akik 21 pontos hátrányból talpra álltak – fordítani azonban nem tudtak. Harmadjára a címvédő spanyolok elleni 69-46 megfelelt a papírformának, zárásként pedig a már biztos kieső csapat a biztos továbbjutó szlovákokkal szemben aratott szép győzelmet (86-74). Ahogy Szvitek mester a dudaszó után mondta: fontos volt ez a siker, mert a csapat bebizonyította: hogy képes európai színvonalú kosárlabdát játszani.

Krivacsevics Tijana és a szlovák Beáta Janoscíková a két csapat mérkőzésén a női kosárlabda Európa-bajnokságon. Fotó: Illyés Tibor (MTI)

És vajon miként látja a történteket Gáll Tamás, a ZTE NKK trénere, azok után, hogy néhányat már alhatott az Eb-n átélt élményekre?

– Óriási lehetőség volt ez a hazai rendezésű Eb, minden sportágban a csúcs, ha az ember hazai környezetben küzdhet egy rangos nemzetközi eseményen – kezdte a zalai szakember. – Vitán felül áll, hogy a szereplésünk kudarcos, hiszen nem értük el a célunkat, de azt sem hallgathatjuk el, hogy a csoporton belüli erősorrendnek a végeredmény nagyjából megfelelt. Ez az Eb számunkra az út eleje, hiszen nem sokkal előtte kezdtük újra a közös munkát, és nagy volt a jelentősége abból a szempontból is, hogy testközelből láthattuk, milyen a nemzetközi szintű női kosárlabda. Ezeket a tapasztalatokat hasznosítani tudjuk majd, amikor novemberben megkezdjük a felkészülést a 2017-es Eb selejtezőire.

A hazai rendezés kapcsán negatívumként említette Gáll Tamás, hogy a csapat a rendező jogán, selejtező nélkül lett tagja a mezőnynek, így viszont tétmeccsek nélkül maradt, és ennek hátulütőit is érezni lehetett. A 2017-es, cseh tornára viszont saját erőből kell kijutni, ám a feladat – Izland, Szlovákia és Portugália ellen – egyáltalán nem teljesíthetetlen.

– Egyértelmű, hogy sok munka vár még ránk – folytatta Gáll Tamás. – De van egy fiatal csapatunk, amely megérdemli a törődést, a szakmai stáb pedig nyugodtan dolgozhat, mert megvan iránta a bizalom a sportág vezetése részéről. És van mibe kapaszkodnunk a hazai rendezésű Európa-bajnokság kapcsán, hiszen az első két mérkőzésünk nüanszokon dőlt el, a hátrányunk ledolgozható.

Közben megkezdődött a munka a ZTE NKK-nál is: két héten belül vélhetően kialakul a játékoskeret – tette hozzá az edző.

ZELE: HÁROM MECCSEN 12 PONT

Zele Dorina a magyar válogatott első mérkőzésén, Svédország ellen nem játszott, ám utána mindháromszor pályára lépett, a nemzetközi szövetség honlapjának összesítése szerint 12,7 perc erejéig. Tizenkét pontot dobott (a litvánoknak 4-et, a szlovákoknak 8-at): mind a négy büntetőjét értékesítette, 2 pontos távolságból 4 találat/10 kísérlet, a triplavonalon túlról pedig 0/3 volt a mérlege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!