Kosárlabda

2011.06.26. 12:04

Kosárlabda (nyári)szünet nélkül

Szinte még meg sem száradt a tinta érettségi bizonyítványán, Bödör Bencét, a zalaegerszegi kosárlabdacsapat fiatal centerét már csak telefonon sikerült elérnünk, hiszen edzőtáborban készül az Európa-bajnokságra.

Kiss Anna

A U20- as korosztály válogatott játékosa szívesen mesélt lapunknak a jövővel kapcsolatos terveiről, feszített programjáról és a nyár végén esedékes balatongyöröki nyaralásról.

Egy sportoló nyara egészen más, mint egy diáké vagy egy átlagemberé. Míg mások vízpartokon, szállodában pihennek évi rendes szabadságukat töltve, addig egy válogatott kosárlabdázó edzésről edzésre jár, mindent megtesz azért, hogy a legközelebbi megmérettetésre vagy a szezonkezdetre a lehető legjobb formában legyen.

- Augusztus 24-ig biztos és folyamatos programom van a nyárra - meséli a fiatal center. - Edzőtáborok lesznek az ország több pontján, aztán a kosárlabda Európa-bajnokság Szarajevóban. A felkészülés szigorú szabályok, ütemezett terv szerint működik. Minden óra be van osztva, a reggeli ébredéstől az edzéseken át a pihenőidőig. Olykor van egy- két szabad esténk, de természetesen szórakozni is csak mértékkel lehet.

Bence azt meséli, ha nem edzene folyamatosan, akkor sem ülhetne a babérjain, még a nyári hónapokban is oda kell figyelni a jó kondícióra.

- Nem mindegy, milyen formában vagyunk a szezon kezdetekor. Például nem engedhetjük meg magunknak, hogy elhízzunk vagy ellustuljunk. Rendszeresen mozognunk kell, gyakran járunk konditerembe is. Fontos, hogy egészségesen éljünk, sportoljunk a nyár folyamán, sőt három hónap alatt még fejlődhetünk is. Én szerencsés alkat vagyok, mert az elhízás veszélye nem fenyeget, sőt örülnék ha néhány kilóval nehezebb lennék - mondja nevetve a sportoló.

Mint megtudtuk, egy- egy hétvégére azért hazalátogathat a fiatal kosaras,s olyankor irány a gellénházi strand.

 - Pihenőnapjaimon is beosztom az időmet, ha végre hazajutok, igyekszem minden órát kihasználni. Sokat vagyok a barátaimmal és a barátnőmmel, Eszterrel. Elmegyünk szórakozni, strandolunk, aktívan pihenünk. Azért olyankor kicsivel többet alszom, mint az edzőtáborokban. Nem panaszkodom, mert ugyan az elején nehéz volt megszokni a távollétet a családtól, barátoktól, de mostanra már természetessé vált. Remélem augusztusban, még az alapozás megkezdése előtt lesz egy hét szabadságom, amikor többed magammal lemehetünk a Balatonra. Minden évben a család györöki nyaralójában pihenünk pár napot. Nekem az az igazi feltöltődés, miután könnyebb visszarázódni a dolgos hétköznapokba...

 

A családnak és a barátnőnek nem lehet könnyű elfogadni, hogy a nyár nem az együtt töltött időről, hanem a kosárlabdáról szól...

-  Igen, nehezen viseljük, de ez egy olyan életforma, amit muszáj elfogadni. Eszter nagyon aranyos lány, az edzőtáborok miatt sajnos ritkán találkozunk. Volt már rá példa, hogy meglátogatott, legutóbb süteményt is hozott.

Bence fiatal korát meghazudtolóan konkrét, határozott tervekkel rendelkezik jövőjét illetően.

 - Szeretnék továbbtanulni, Pécsett vagy Szombathelyen. Egyelőre azt tervezem, hogy egy évet mindenképpen halasztok, megcsinálom a jogosítványt, leteszem a nyelvvizsgát, kosarazom. Az érettségim jól sikerült, az emelt szintű történelem ötösnek örülök a legjobban. A matek azért lehetett volna jobb is... - árulja el végezetül a sportoló.

Bödör Bence, a ZTE KK fiatal, saját nevelésű játékosa 1992. május 6- án született Zalaegerszegen A gellénházi dr. Papp Simon Általános Iskola után a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban végezte eddigi tanulmányait

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!