Kosárlabda

2011.04.18. 19:14

Bebizonyosodott: kosárlabdában nincsenek csodák

A Zalakerámia ZTE KK egy félidőt bírt a Paks ellen, ahol a 2. játékrészben olyan klasszis teljesítmények jöttek a padról, mint Körtélyesié és Pavliké. A ZTE ezt már nem tudta kontrollálni, és a több játékost forgató ASE megérdemelten győzött. Ezzel vége a Zalaegerszeg számára a férfi kosárlabda-bajnokság 2010/11-es idényének. Azonban az igazi kérdések még nyitottak, a csapat jövőjét továbbra is homály fedi...

Urbanics Pál

Zalakerámia ZTE KK - Atomerőmű SE 66-85 (23-18, 11-19, 14-27, 18-21)

Zalaegerszegi városi sportcsarnok Jv.: dr. Valovics I., Szabó G., Söjtöry T. (Schäffer)

ZTE: Vertetics (4), Gáspár (11), Kámán (11/3), Tóth G. (2), Tóth Á. (9). Csere Kinter (11), Baki (7/3), Délity (5/3), Kerkai (4), Mészáros (2), Bödör (-), Gál (-)

ASE: Mészáros (3/3), Hodges (4), Vojvoda (12/3), Johnson (13), Sales (16). Csere: Körtélyesi (16/3), Pavlik (12/6), Kovács (6/3), Faragó (3/3), Morgen (-), Tóth P. (-), Horti (-)

A párharc állása: 2-1 a paksiak javára

Perceken belül kezdődik a mérkőzés, túl vagyunk a csapatok bemutatásán. Jó fél ház lehet a városi sportcsarnokban.



Kapcsolódó cikkünk: 



4. negyed:      

10. perc: Bödör hagy ki ziccert. Támadhat a Paks. Faragó is elront egy dobást, a lepattanó Mészárosé. Ugyanő dob kosarat: 62-83. Faragó hagy ki ismét egy lehetőséget, Kerkai kosarával: 64-85. A túloldalon Vojvoda zsákol, majd Kerkai állítja be az eredményt egy középtávolival: 66-85. Ezzel vége a meccsnek és a ZTE számára a szezonnak is.

9. perc: Faragó dob közben kosarat: 60-81. A ZTE eladja a labdát. Vojvodával szemben Kinter szabálytalan, így ő is kipontozódik. A ZTE-ben pályán Mészáros és Gáll Gáspár és Kinter helyén. Vojvoda bedobja mindkét büntetőjét: 60-83.

8. perc: Pavlik egy zárás után dob, pontosan: 57-79. Gáspár veszíti el a labdát, támadhat a Paks. Baki helyett Kerkai a ZTE-ben. A vendégek elveszítik a labdát, a ZTE támadhat. Délity triplájával: 60-79. Időkérés. A csarnokban szól a "Csak a ZTE!" Talán mégis szüksége van ennek a városnak a férfi kosárcsapatára.

7. perc: Baki kosarával: 54-75. Újabb Körtélyesi-kosár, ráadásul második szándékból, támadólepattanó megszerzése után, így még többet ér: 54-77. Kinterrel szemben Hodges szabálytlan, kosár jó, plusz még egy dobás. Kinter bevágja a büntetőt is: 57-77.

6. perc: Hodges lépi el, a ZTE támadhat. Baki triplája nem jó, a lepattanó Johnsoné. Kinter újabb hibája után Johnson dobhat büntetőket. Mindkettő jó: 52-75. Bakival szemben Johnson szabálytalan, oldalról jön a ZTE.

5. perc: Pavlik újabb hárompontosával 20 pont a két csapat közti különbség: 50-70. Vertetics adja el a labdát. Hodges-Körtélyesi alley oop végén utóbbi eredményes: 50-72. Körtélyesivel Bödör szabálytalan, így még büntető is következik az időkérés után. A büntető is jó: 50-73. Gáspár szerez ismét gyönyörű kosarat: 52-73.

4. perc: Tóth Ádám nagyon rossz passzt ad Bakinak, utóbbinak esélye sincs elérni a labdát. A Paks támadhat. Kováccsal szemben Tóth Ádám szabálytalan, ezzel kipontozódik a ZTE játékosa, aki alighanem ebben a percben lépett pályára utoljára egerszegi színekben. A helyére Kinter áll. Kovács csak egy büntetőt dob be: 50-67. Gáspárral szemben Pavlik szabálytalan, oldalról jön a ZTE. Kinter támadóhibája után már az ASE-nél a labda.

3. perc: Verteticcsel szemben Sales szabálytalan, büntetők következnek. Tóth Ádám jön Kinter helyére. Vertetics mindkettőt beszórja: 50-66. Kovács cifrázza túl a játékot, a Paks elveszíti a labdát. A ZTE támadhat. Bödör a pályán a ZTE-ben Kámán helyett. Gáspár rossz hárompontosa után Bödör szerez lepattanót, majd kap egy nagy sapkát Johnsontól. Az ellentámadásnál Vertetics szabálytalan, oldalról jöhet a Paks. Pavlik azonban ellépi.

2. perc: Kintert ugrasztja el Sales, de a dobása nem jó, a lepattanó a ZTE-é. Vertetics adja el a labdát, újra a vendégek jöhetnek. Sales zsákolása után 48-66.

1. perc: Kinter a háta mögé kapja Baki passzát, így újra a paksiak jöhetnek. Salesszel szemben Kinter szabálytalan, oldalról jön a Paks. Pavlik hármasa nem jó, a lepattanót visszaszerzik a vendégek.

3. negyed:   

10. perc: Tóth Ádámmal szemben Pavlik szabálytalan, büntetők következnek. Tóth csak az egyiket dobja be: 48-59. Pavlik dob hárompontost: 48-62. Vertetics betörése után nagyon pontatlanul dob. Vojvodával szemben Tóth Ádám szabálytalan. Büntetők következnek, Tóthnak a 4. hibája. Voja mindkét büntetőjét beszórja: 48-64. Ez is a 3. negyed vége. Ide már kisebb csoda kellene a győzelemhez.

9. perc: Körtélyesi dob kosarat és dobhat büntetőt Vertetics 2. hibája után. Körtélyesi beszórja  a büntetőt is: 45-56. Baki hárompontosa nem jó, Kámán szerez kosarat a lepattanó megszerzése után: 47-56. Kovács hárompontosa nem jött túl jókor: 47-59.

8. perc: Vojvoda kezéből betörés közben kicsúszik a labda, a játékvezető enyhe jóindulattal a ZTE-nek adja a játékszert. Gáspár dobhat büntetőket, miután Körtélyesi volt szabálytalan vele. Gáspár az egyik dobja be: 45-53. Újra pályán Kámán, Gáspárt váltja.

7. perc: Mészáros hárompontosa most nem jó, Körtélyesi azonban belehúzza a gyűrűbe a lepattanót. Kinter és Kámán le, Tóth Ádám és Gáspár be. Tóth Gergely ejti ki a kezéből a labdát. Johnson hármasa nem jó, a lepattanó Bakié. Tóth Ádám rontja el dobását. Újra a Paks támadhat.

6. perc: Kámán szerez labdát, majd hagy ki ziccert. Mészáros hárompontosa után 44-51.

5. perc: A ZTE-nek lejár a támadóideje. A Paks támadhat. Mészáros rossz dobása után Johnson szerez lepattanót, Kinter személyije után pedig büntetőket dobhat. Mindkét büntető jó. 42-48. Baki kosarával 44- 48.

4. perc: Vojvoda kosarával ismét a Paksnál az előny: 42-44. Vertetics a sarokból hibáz hárompontost, a paksiak jöhetnek. Ezek Vojvoda pillanatai. Ismét bevágja üres helyzetét: 42-46. Hodges szabálytalan Kinterrel szemben, oldalról jön a ZTE.

3. perc: Gáspár hárompontosa nem jó, Kinter azonban megharcol a labdáért. A ZTE jöhet oldalról. Kinter zsákolásával: 40-42. Mészáros dobása lejön a gyűrűről. Újra a ZTE támadhat. Kinter zsákol óriási erővel Vertetics passza után, újra egyenlő az állás: 42-42. Időt kér Horváth Imre.

2. perc: Mészáros lépi el, a ZTE támadhat. Vojvoda 1. hibája után oldalról jön a ZTE. Tóth Ádám gyötri be a labdát Sales és Johnson között: 38-40. A játékvezetők kettős faultot fújnak Salesre és Tóth Ádámra. Tóth Ádámot Kinter váltja. Sales újabb kosarával: 38-42.

1. perc: Elkezdődött a 2. félidő. A Paks támadhat. Salesszel szemben Tóth Ádám követi el 2. hibáját. Oldalról jöhet a tolnai gárda. Sales dob kosarat és dobhat büntetőt Gáspár hibája után. A játékvezetők mégsem adják meg a kosarat, így két büntető következik. Aztán a játékvezetők úgy döntenek, hogy mégiscsak kell a kosár, így harmadszorra megadják. Sales a büntetőt is bedobja: 34-40. Kámán az ellentámadásnál szépít: 36-40. Vertetics kapja meg első hibáját, oldalról jön a Paks.

Félidei statisztikák:

Mezőnybeli dobásbelipontosság hazai részről 46, a paksi oldalon 44%. Mindkét csapat jól dobja a büntetőket, a ZTE 100, a vendégek 88%-kal. Ami nagyon fájó, hogy a lecsorgó labdákért folyó harcot a paksiak egyelőre nagyon nyerik. 15-9 a javukra. Ha ebben javul a ZTE, akár meg is nyerheti a mai meccset.

2. negyed:       

10. perc: Hodges szépen forgatja be Gáspárt, aki azonban nagyon jól védekezik rajta, az amerikai ki is hagyja a dobást. Tóth Ádám ugratja el Johnsont és dob kosarat: 34-35. Johnson eredményes újból: 34-37. Tóth Ádám hergeli a közönsége, miután rájátszik Mészáros faultjára. A ZTE jön oldalról.  4 mp-cel a vége előtt időt kér Völgyi Péter. A ZTE nem tudja eldobni a labdát, Hodges zavarja össze Gáspárt, így most a paksiak kérnek időt, 3 és fél másodpercük van, hogy kosarat dobjanak. Vojvoda hárompontosa nem jó, így vége az 1. félidőnek vékonyka paksi előnnyel.

9. perc: Tóth Ádám csinálja meg magának a helyet, de nagyon rosszul dob, a lepattanó a vendégeké. Körtélyesi-kosár jó, plusz még egy dobás Vertetics 2. hibája miatt. Időkérés. Körtélyesi büntetője is jó: 32-35. A ZTE-ben ismét pályán Kámán, Kinter helyett. Kámán dobása a sarokból nem jó, a lepattanó a vendégeké.

8. perc: Kovács személyi hibája után oldalról jön a ZTE. Gáspár akrobatikus mozdulattal dob kosarat. 32-30. Kámán-Baki csere. Johnson dob kosarat: 32-32.

7. perc: Morgen távolija sikertelen, azonban ismét Kinter hibáz ziccerben. Morgen húzza rá a labdát a gyűrűre, de marad a Paksnál. Vojvoda hárompontosa nem jó, Sales szerzi meg a támadólepattanót és a kosarat is: 30-30.

6. perc: Gáspár dobása nem jó, Kinter megszerzi a lepattanót, de kicsúszik a kezéből a labda. Morgen támadóhibája után ismét a ZTE támadhat. Időkérés. Kinter dobása lepattan a gyűrűről. Ismét a vendégeknél a labda.

5. perc: Egész pályán letámad a Paks. Tóth Gergely ellépi, így újra vendégeké a lehetőség. Hodgesszal szemben Tóth Ádám követi el 1. hibáját, oldalról jönnek a paksiak. Sales rossz dobása után Kámáné a lepattanó, az egerszegiek támadhatnak. Kámán dob homályt, majd Hodges szorul harapófogóba és lépi el. Újra a ZTE-nél a lehetőség. Kinter váltja Tóth Ádámot.

4. perc: Délity egyéni akciója után szép kosarat dob: 28-24. Salesszel szemben Tóth Gergely szabálytalan, büntetők következnek. Sales az egyiket kihagyja, így: 28-25. Tóth Ádámmal szemben Sales szabálytalan, a 2. hibája, Tóth dobhat büntetőket. Kámán váltja Délity Bencét. Tóth mindkét büntetője jó: 30-25. Körtélyesi hármasával ismét 2-re jön fel a paksi csapat: 30-28.

3. perc: Kovács hárompontosa nem jó, a lepattanó Verteticsé. Tóth Ádámmal szemben Hodges szabálytalan, oldalról jön a Paks. Tóth Ádám kapkod el egy dobást, a vendégek jöhetnek. Pavlik kosarával: 26-24.

2. perc: Délity kezéből csúszik ki a labda, újra a Paks támadhat. Kovács dob gyönyörű ziccert: 26-22. Kis híján elveszíti a labdát a ZTE, most Gáspár kezéből csúszott ki, Kovács hathatós közreműködésével. A ZTE támadóideje lejár, újra a vendégek támadhatnak.

1. perc: A ZTE-ben Tóth Ádám tér vissza Kinter helyett. Kámán hárompontosával: 26-18. Pavlik dobása nagyon rossz, azonban Sales visszaszerzi a lepattanót, és könnyű kosarat dob: 26-20. Az ilyenekre jobban kéne vigyázni.

1. negyed:       

10. perc: Délity személyi hibája Pavlikkal szemben az 5. csapat-fault. Dobások következnek. Pavlik mindkettőt bevágja: 19-18. Kámán passza után Kinter zsákol: 21-18. Pavlik hárompontosa nem jó, a lepattanó Kámáné. Kámánnal szemben Körtélyesi szabálytalan, két büntető következik. Több dobásra nem lesz idő. Kámán büntetőivel: 23-18. Ez a negyed vége is.

9. perc: Kinterrel szemben Sales szabálytalan, büntetők következnek. Vertetics helyén Délity a ZTE-ben. Kinter mindkettőt bedobja: 17-14. Szép 2-2 után Johnson eredményes: 17-16. Ez sem volt kevésbé szép, Baki-Gáspár összejáték után utóbbi eredményes: 19-16.

8. perc: Kámán jön be Tóth Gergely helyére, Kinter Tóth Ádám helyére. Hodges kosarával: 10-12. Baki hárompontosával újra a ZTE-nél az előny: 13-12. Hodges adja el a labdát, Gáspár ziccerével: 15-12. Körtélyesi ad jó labdát Salesnek, az amerikai pontra váltja: 15-14.

7. perc: Baki kísérlete nem jó, a lepattanóért igyekvő Tóth Ádámot azonban meglöki Mészáros, így oldalról jöhet a ZTE. Gyönyörű játék után Tóth Ádám eredményes: 10-7. Vojvoda hint egy triplát, egyenlő. 10-10. Verteticset zavarja meg a labda felhozásában Sales, eredményesen, az egerszegiről megy ki a játékszer. Újra a Paks támadhat. Tóth Gergely 1. hibája után oldalról jön a Paks.

6. perc: Johnson távoli kísérlete pontatlan, a ZTE-é a lepattanó. Verteticcsel szemben Johnson követ el személyi hibát, oldalról jön a hazai gárda. Baki szépen tört be 3 ember között, dobása azonban leszédül a gyűrűről. Az ellentámadásnál Johnson hibáz ziccert. Tóth Gergely kosarával először vezet a ZTE: 8-7. Sales mellett védekezett nagyon jól Tóth Ádám, az amerikai átdobta a gyűrűt.

5. perc: Hodges adja el a labdát, Vertetics szerez a letámadás után kosarat: 4-5. Kámán begyűjti 2. hibáját is, Sales dobhat büntetőket. Az amerikai mindkettőt bedobja: 4-7. Gáspárral szemben Mészáros szabálytalan, most ő dobhat büntetőket. Kámánt Baki váltja. Mindkettő büntető jó: 6-7.

4. perc: Vojvoda adja el a labdát, Vertetics passza után Kámán zsákol: 2-5. Hodges dobás a nem jó, Gáspáré a lepattanó. Tóth Gergely hárompontosa a sarokból pontatlan, újra a vendégeké a lehetőség.

3. perc: Tóth Ádám hagyott ki ziccert, Johnson a túloldalon nem tette meg ezt a szívességet, ráadásul büntetőt is dobhat Kámán hibája után. A büntető is hibátlan: 0-5. Lejár a ZTE támadóideje, továbbra sincs egerszegi kosár.

2. perc: Újra a paksiaknál a lehetőség, Vojvoda hárompontosa viszont nagyon hosszú. Kámán betörése után is érintetlen a paksiak kosara, újra a vendégek támadnak. Hodges szerzi az első kosarat a mérkőzésen: 0-2.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés. A paksiak hozzák el a labdát. Sales fordul kosárra, ám dobás rövid, a labda marad a vendégeknél. Johnson nagyon rövdi horogdobása után a ZTE támadhat. Tóth Ádám hagy ki ziccert közelről.

 

OLDALTÖRÉS: A mérkőzés előzményei

Nem is kezdődhetett volna jobban a mai kosár-délután! A ZTE NKK női csapata ugyanis 63-61-re legyőzte a Szeged csapatát, így fennállása során először bajnoki bronzérmet szerzett a gárda! Óriási gratuláció a lányoknak!

Nem is kezdődhetett volna jobban a mai kosár-délután! A ZTE NKK női csapata ugyanis 63-61-re legyőzte a Szeged csapatát, így fennállása során először bajnoki bronzérmet szerzett a gárda! Óriási gratuláció a lányoknak!

Nem is kezdődhetett volna jobban a mai kosár-délután! A ZTE NKK női csapata ugyanis 63-61-re legyőzte a Szeged csapatát, így fennállása során először bajnoki bronzérmet szerzett a gárda! Óriási gratuláció a lányoknak!

A két csapat negyedik összecsapása előtt a statisztikákat böngészve kiderül, hogy a kék-fehérek hét fenőttkorú játékosa nagyon jól megosztja egymás között a feladatokat. Leginkább a pontszerzésben mutatkozik ez meg, hiszen nagyjából hasonló dobóformát mutatnak az egerszegiek. (Tóth G. - 9,3; Tóth Á. - 12,7; Kámán - 14,7; Kinter - 9,7; Baki - 9; Gáspár - 10; Vertetics - 8,3) A paksiak közül kiemelkedik Kovács, Hodges, Vojvoda és Sales, ők mindannyian tíz pont feletti dobóátlagot mutatnak. 

Mégsem ez, hanem inkább a védekezés döntheti el a mérkőzést, hiszen ha az ASE elkapja a fonalat, nem valószínű, hogy megállíthatja őket a foghíjas ZTE KK. Elég a múlt heti egerszegi Vojvoda-extrára gondolni, vagy péntekre, amikor Hodges volt megállíthatatlan percekig. A lepattanók megszerzése is óriási feladat, győzelem múlhat ezeken a lecsorgó labdákon. Egy mindenesetre biztos: a ZTE megpróbálja kiegyenlíteni a párharcot, hogy szerdán Pakson dőljön el, ki jut a négy közé a két gárda közül...

A pénteki paksi vereség után beszélgettünk Völgyi Péter vezetőedzővel, ahol szóba kerültek a ZTE fanatikus szurkolói, és a mai meccs esélyei is - zalaihirlap.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!