Kosárlabda

2011.02.18. 19:55

A ZTE NKK újra bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe

A ZTE női kosárlabdacsapata péntek este Magyar Kupa negyeddöntőn fogadta a bajokságban is közvetlen riválisnak számító és papíron erősebb Szegedet. Az egerszegiek nem törődtek az elméleti esélyekkel: nagy küzdelemben nyertek és a tavalyi szezonhoz hasonlóan bejutottak az MK négyes döntőjébe.

Varga Andor

ZTE NKK– Mediteam Szeged 71-67 (19-16, 18-21, 17-14, 17-16)
Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok, 400 néző. Jv.: Kapitány, Márton.

ZTE: Zsovár (16/12), Bukovszki (9/3), Page (10), Ambrus (8), Szélesy (16/6). Csere: Szalay (4), Czukor (8), Sonyák (-). Edző: Gáll Tamás.

Szeged: Laklóth (5/3), Roglic (10/3), Rasheed (19/ 6), Sazonenko (9/3), Zherzherunova (23). Csere: Fejes (-), Lengyel (1). Edző: Mészárosné Kovács Andrea.


Pár eredménytelen támadásváltás után Page, majd Bukovszki kosarával a 2. percben 4-0-ra vezetett a Zete, de a Szeged gyorsan felzárkózott, sőt, az első negyed derekán az első hazai időkérés is bekövetkezett (7. p.: 9-12). Zsovár a játékrészben triplák tekintetében tartotta a lépést a vendégekkel, illetve bedobott még egy nagyon hatékony fegyvert: a saját palánk alatt kétszer is szerzett labdát úgy, hogy jó védekezéssel (és talán még egy leheletnyi színészi alakítással) támadóhibára kényszerítette az ellenfelet. A palánk alatt ígéretes Page– Zherzherunova párharc látszott kibontakozni, ám ebből később – lévén, hogy a hazai center elég sokat ült a padon – nem sok valósult meg. Ellenben gyorsan kiderült, hogy a vendégek nagyjából tartalékok nélkül vannak: amikor az első szünet előtt cseréltek, például Fejes három hibájának köszönhetően 10-0-ás szériát produkált és ellépett kicsit az NKK (10. p.: 19-14). A második játékrész elején Szélesy két gyors triplával segítette csapatát (13. p.: 27- 23), majd a negyedik támadóhiba után a Szeged ellen még technikait is ítéltek a bírók, ám a lélektanilag fontos szakaszban nem tudott elhúzni a ZTE. A pályára öt perc után visszatérő Page-nek inkább ártott a pihenő: többször is remekül küzdötte magát dobóhelyzetig a palánk alatt, ám a befejezések nem sikerültek.


A nagyszünet előtti utolsó hazai támadásból Zsovár szerzett triplát, ám a nagy örömben a védekezésre nem figyeltek a lányok és a dudaszó pillanatában Laklóth a túloldalon döntetlenre hozta ki a félidőt. Fordulás után Szalay dobott ügyes duplát, majd labdát szerzett, Bukovszki pedig hármast ért el a támadás végén, illetve az óriásit küzdő Page elszántsága (és blokkjai) is kellett, hogy kialakuljon a meccs legnagyobb különbsége (23. p.: 46-38). Aztán még 48-40-nél is úgy tűnt, hogy minden rendben van, ám a tavaly még egerszegi Rasheed, majd a mellé zárkózó és a negyedben nagyjából tarthatatlan Zherzherunova (ekkor már 18 pontnál járt, és csak a harmadik tíz percben nyolcat dobott ezek közül) visszahozta a meccsbe a vendégeket (26. p.: 48-47). Hazai időkérés után a Tisza-partiak újabb duplával átvették a vezetést is, ám a végén Bukovszki még betört, s így zalai előnnyel kezdődött az utolsó negyed.


A hárompontos (54-51) egerszegi vezetésen túl biztató volt, hogy ekkor már teljesen nyilvánvalóan látszott: a vendégeknek tényleg csak öt megfelelő játékosuk van. Ez a kezdőcsapatnyi kosaras pedig ekkor már kezdett elkészülni az erejével. Így fordulhatott elő, hogy a záró játékrész elején például Zherzherunova a neki háttal álló Roglichoz passzolt, vagy hogy utóbbi a játék helyett Zsovárral szembeni csetepatékra fecsérelte erejét. A játékvezetők engedték a palánk alatti keménységet, a Szeged pedig még egyszer ráijesztett a hazai csapatra (34. p.: 54-57), illetve aggodalomra adott okot hazai oldalon, hogy Bukovszki elkövette negyedik személyi hibáját is. Ám a következő támadás végén Zsovár megdobta negyedik tripláját és ez jeladás volt a többieknek a hajrá megnyitására. Az utolsó percekben Ambrus, Szélesy és Page tette a legtöbbet a hazai sikerét, mely azt jelenti: a ZTE NKK az elmúlt szezon után ismét ott lesz a Magyar Kupa négyes döntőjében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!