Kosárlabda

2008.10.27. 03:29

A jó kezdés után gyorsan jött a sokk

<b>Szolnok</b> - Vereséggel és összességében csalódást keltő játékkal kezdte meg a 2008/2009. évi NB I A-csoportos férfi kosárlabda-bajnokságot a Zalakerámia-ZTE KK együttese, amely szerdán Szolnokon 25 pontos vereséget szenvedett a nyitányon.

Kerkai Attila

Szolnoki Olaj KK-Zalakerámia ZTE KK85-60 (15-18, 23-10, 23-22, 24-10)

Szolnok, 1800 néző. Jv.: Hartyányi, Benczur, Győrffy. NB I A-csoportos férfi kosárlabda-mérkőzés.

Szolnok: Coleman (25/15), Gál (3), Cziczás (10/6), Jurkunas (4), Basit (20). Csere: Harazin (12), Taylor (11/3), Cseh (-). Edző: Pór Péter.

ZTE KK: Hinnant (11/3), Watson (9/3), Kámán (2), Jones (14/6), Helbich (14). Csere: Trepák (6), Gáspár (2), Simon (2), Baki (-), Tóth Á. Edző: Völgyi Péter.

Szerdán kezdte meg bajnoki sorozatát a Zalakerámia-ZTE KK férfi együttese, amely bizakodva várta a szolnoki nyitányt. A felkészülési tornákon ugyanis megfelelően teljesített az együttes, s függetlenül attól, hogy gyakorlatilag csak a felkészü-lés utolsó három hetében lehetett kompletten együtt a társaság, győzelmi esélyei is lehettek. A Szolnok ugyanis számos gonddal küzd, sérülések miatt akadtak hiányzók, sőt, Taylor személyében két nappal a rajt előtt érkezett egy újabb légiós.

A fentieket igazolta az első negyed játéka, hiszen a ZTE KK sokkal összeszedettebbnek tűnt, s biztosan vezetett. Hinnant és Watson jól oldotta meg feladatát, ráadásul a zalaiak a lepattanókat is rendre megszerezték. Előbb 10-2-re, majd 18-9-re is vezettek az egerszegiek, de a Szolnok védekezést váltott, s feljött (19-20). Újabb két gyors zalai kosár után már-már újra megnyugodhattak volna a kék-fehérek, azonban a védekezésük egyre inkább kihagyott. Egészen a 15. percig, 22-28-as állásig bizakodhatott a néhány fős zalai szurkolótábor, innentől viszont érthetetlen események következtek. Feszült volt a találkozó légköre, hiszen Szolnokon nem arra készültek, hogy fussanak az eredmény után, de éppen ez hozta meg a hazaiak számára a fordulatot. Jamal Basit egyre inkább a mezőny fölé nőtt a palánk alatt, őt képtelenek voltak tartani a za-laiak, ráadául eladott labdák következtek, s átvette a vezetést a Szolnok (18. p.: 29-28). A ZTE elbizonytalanodott, olyannyira, hogy a hazaiak egy 16-0-ás(!) rohammal tízpontos előnyt szereztek a nagyszünetre (38-28).

Fordulás után egy ideig még éltek a zalaiak reményei (26. p.: 52-46), azonban innentől végleg nyeregbe került a szolnoki csapat. A ZTE KK csak ritkán tudott kidolgozott akciókat vezetni, a hazaiak remekül fogták az egerszegiek kulcsjátékosait (Hinnant, Waltson, Kámán), de leginkább a centerposzton nőt-tek ellenfelük fölé. Amikor pedig a Tisza-partiak távoli kísérletei is eredményesebbek lettek, eldőlt minden. Az utolsó negyedre a ZTEKK látszólag fejben is szétesett, csupán erőlködésnek tűnt mindaz, amit a pályán láthattunk a zalaiaktól. A 35. perc tájékán (68-52) aztán végleg meglódult a hazaiak szekere, de a zalaiak 25 pontos veresége mindenképpen meglepetés...

A rajt tehát nem sikerült a ZTE KK-nak, s noha Szolnokon ki lehet kapni bármely honi csapatnak, csak nem így... Zalai szempontból ugyanis sokkal több volt ebben a találkozóban, amit az első 15 perc játéka is bizonyított. Összességében csalódást okozott produkciójával a zalai együttes, s az biztos, hogy jóval egységesebb, higgadtabb és harcosabb játékra lesz szükség a folytatásra. A ZTE KK keretének összetétele ugyanis erre alkalmas, így kíváncsian várjuk a folytatást. A zalaiak legközelebb október 30-án, hazai pályán szerepelnek az Enternet- NTE Hegyvidék csapatával szemben.

Pór Péter: Küzdeni tudásunknak is köszönhetjük ezt a győzelmet. Akkor lett biztos a sikerünk, amikor távolról is eredményesebbek lettünk. Sok gonddal küzdöttünk, s a találkozó előtt még attól is kellett tartanunk, hogy akár ki is kaphatunk. A ZTE ugyanis jó szerkezetű csapat, de most támadásaiban nem volt átütőerő.

Völgyi Péter: Sajnos csak az első negyedben játszottuk azt, amit elvárnék. Később túl sok egyéni vállalás volt, mivel a csapat még nincs teljesen összeszokva. Próbáltunk váltani, de semmi nem jött be, s mindenképpen pontosítani kell a játékunkon.

A nyitóforduló további szerdai eredményei: Falco KC-Debreceni Egyetem KE 104-52, Albacomp-Kaposvári KK 87-70, Dombóvár-Kecskemét 74-64, Atomerőmű SE-Nyíregyháza 82-67.

Ezek is érdekelhetik