Kisbucsa

2015.07.02. 18:57

A föld védelmét kérik - Kormányzati lépéseket sürget a Magosz

Kisbucsa – A Magosz arra kéri a magyar kormányt, védje meg a termőföldet, s tegyen meg mindent azért, hogy a gazdák ne csak bérlőként, hanem tulajdonosként művelhessék azt.

Varga Lívia

Ezt Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke mondta tegnap   a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének tisztújító küldöttgyűlését megelőző sajtótájékoztatón.

– A Magosz  elnökségi ülésén élesen felvetődött, hogy a leghatározottabban elítéljük azokat a politikusokat, akik Brüsszelbe mennek panaszkodni, ott ócsárolják a magyar gazdákat, és teszik lehetetlenné a helyzetüket, s megtámadják azt a földtörvényt, ami védi a magyar gazdát – mondta Jakab István. Hozzátette: a Magosz elnöksége arra kéri  a kormányt, tegyen meg mindet azért, hogy a gazdák tulajdonosai lehessenek a termőföldnek, s hogy ehhez megfelelő finanszírozás, hitel álljon rendelkezésre. Amennyiben ugyanis Brüsszel kötelességszegési eljárást indít a termőföldek forgalmáról szóló törvény miatt, nagy a veszélye annak, hogy a magyar gazdák később hátrányba kerülnek. „Ugyanazt a jogot követeljük a magyar gazdáknak, mint amit az osztrák kormány az osztrák gazdáknak megad” – tette hozzá Jakab István.

Süle Katalin és Jakab István a sajtótájékoztatón. Azt kérik, hogy a kormány teremtse meg a földvásárlás lehetőségét Fotó: Katona Tibor

Süle Katalin, a Zala Megyei Gazdakörök Szövetségének elnöke a szervezet elmúlt négy évi munkáját értékelve kiemelte a zalai gazdák magas szintű képviseletét, hangsúlyozva: a legfontosabb feladat „minél jobb piaci pozícióba juttatni a gazdatársakat”, továbbá segíteni őket abban, hogy „a magyar föld a  kezükben értéket képviseljen”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!