Keszthely

2016.09.21. 17:18

Sokszínű vidék és élővilág

Keszthely - Szagos müge, vadmurok, sárganyakú erdei egér, vöröshasú unka, bikapók, kék laposfutrinka, tölgylevél-pohók, nappali pávaszem, citromlepke, hajnalpírlepke, kutyatejszender, citromsármány, csilicsapfüzike vagy a csodálatos jégmadár is megismerhető „A Bakony biodiverzitása a Balatontól a Kisalföldig” című tárlaton, a Balatoni Múzeumban.

Keszey Ágnes

A tájat és  élővilágot bemutató poszterek és preparátumok a zirci Bakony Természettudományi Múzeumból érkeztek.

A hat tablón a közönség megismerheti a bakonyi tájat, a természetvédelmi, kutató  és ismeretterjesztő munkát is. A térséget  nem csak területként,  élőhelyként is bemutatják.  Szemléletformáló információkat is kínálnak.

– Arra nem  nagyon gondolunk, hogy  tulajdonképpen szolgáltatást nyújt számunkra a természet, például  friss levegőt szívhatunk. Ezeket  a modern közgazdaságtanban számszerűsítik: az emberi jóléthez, egészséghez, közérzethez hozzájárulnak – mondta Németh Péter múzeumpedagógus.

Németh Péter a kiállításon - mellette egy hermelin, azaz hölgymenyét fehér téli bundában
Fotó: Keszey Ágnes

Bemutatják az őshonos fajokat kiszorító, a Bakonyba betelepülő idegen fajokat és hatásaikat. Az emberi tevékenységre is felhívják a figyelmet.

– Az ökológiai sokféleség károsításával is foglalkozik a tárlat. Egyre kevesebb az a tér, amely megmarad a természetnek: utakat építünk, erdőket írtunk, növekednek a települések, sokan kihordják a természetbe a hulladékot.

A szöveges, képekkel színesített plakátokon és a szárított növények, preparált állatok bemutatásával a táj jellegzetes fajaival is ismerkedhet a közönség december 10-ig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!