Keszthely

2017.05.04. 11:26

Visszásságok az üzemorvoslásban - fontos a figyelem

Több esetben előfordul, hogy arra nem jogosultak végeznek üzemorvosi tevékenységet - tájékoztatott dr. Hertelendy László, a foglalkozás-orvostan területét felügyelő minőségügyi szakfőorvos.

Keszey Ágnes

Mint fogalmazott, törvény írja elő, hogy minden munkahelynek szerződést kell kötnie egy foglalkozás-egészségügyi orvossal. A köznyelven üzemorvosnak nevezett szakorvos nemcsak munkába álláskor találkozik az új dolgozóval, hanem folyamatos szaktanácsadói, kockázatbecslő, munkáltatót segítő kötelezettsége is van, amiről a munkáltatók nagy része nem tájékozódik, így nem is várja el mindezt a pénzéért. A hiányosságok sajnos az ellenőrzéseken derülnek ki, de akkor már késő. Számos speciális, sok esetben jogszabályokban meghatározott munkahelyi kockázat létezik, ezért nem véletlen, hogy e tevékenységet csak foglalkozás-egészségügyi szakvizsga meglétével végezhetik az orvosok.

Szemvizsgálat. Dr. Hertelendy László rendelőjében Tóth Eszter Fotó: Keszey Ágnes

- A minőségügyi szakfőorvos feladatai közé tartozik egyebek mellett, hogy a tudomására jutott információkat ellátási, betegbiztonsági és minőségügyi szempontokból értékelje. Amennyiben hibákat vagy mulasztásokat talál, azokat jelezze, és ha a hatóság kéri, akkor a kivizsgálásban is közreműködhet - mondta dr. Hertelendy László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!