Keszthely

2015.08.17. 14:15

Ízek kavalkádja - Idén is kínálják az ország tortáját Keszthelyen

Keszthely - Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta lett az ország tortája: melyet egy salgótarjáni kézműves cukrászda cukrásza, Szó Gellért álmodta meg. Magyarország cukormentes tortája pedig a fővárosi Horváth Cukrászdában dolgozó Vaslóczki Orsolya Barackos buboréktortája.

Keszey Ágnes

Idén már nyolcadik éve hirdette meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete a Magyarország Tortája , pályázatot: magyaros ízvilágú, minőségi alapnagyokból készülő, kreatív desszerteket vártak. Közel negyven tortával neveztek a cukrászdák, szakmai zsűri választotta ki a legjobbat s legfinomabbat: az ország tortáját és cukormentes tortáját.

Az egyik keszthelyi cukrászda mint minden évben, most is elkészíti a tortákat.

- Minden nemes gondolatot támogatunk, így az országtortát is mindig kínáljuk, mert fontosnak tartjuk, hogy a magyar kézműves cukrászat népszerűsége növekedjen. Vannak értékeink, amelyeket itt is meg tudunk mutatni: ilyen például a magyar gyümölcs és a magyar szív - melyeket beleadunk az ünnepi tortába is - mondta Lóth Zoltán, a Jordanics cukrászda tulajdonosa.

A tortákat csütörtöktől zalai cukrászdában is megízlelhetik a vendégek. Képünkön Lóth Zoltán Fotó: Keszey Ágnes

A torták receptjét bárki megtalálja a versenyt meghirdető szakmai szervezet honlapján csütörtöktől, de azt jó tudni, hogy elkészítésük rengeteg időt és szakmai tudást igényel.

- Mindkettő nagy kihívás, eddig nem ismert technológiát kell felfedeznünk, kitapasztalnunk, például a buborék megalkotásához. Bonyolult a torták elkészítése és hatalmas többletmunkát igényel, az ország tortája például hét fázisban készül.- mondta Lóth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!