Keszthely

2015.06.06. 18:02

Méltatások a város napján

Keszthely - A város napján átadott díjak, kitüntetések.

Keszey Ágnes

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Muszatics László részére a város érdekében kifejtett, annak hírnevét öregbítő kiemelkedő munkássága, egész életműve elismeréséül az önkormányzat által alapított legrangosabb kitüntetést, a „Keszthely Város Díszpolgára” kitüntető címet adományozta.

Muszatics László Budapesten az Eötvös Lóránd Természettudományi Kar kémia-fizika szakán végzett 1971-ben. 1972-ben került Keszthelyre, ahol a Vendéglátó-ipari Szakközépiskola kémia-, fizika-, élelmiszer-áruismeret tanára lett. Már fiatal pedagógusként többféle feladatkört látott el, majd 1978-ban általános igazgatóhelyettesi kinevezést kapott, 1992-től pedig 15 éven keresztül az intézmény igazgatója volt. Jelentős szerepet vállalt a vendéglátó és szálloda főiskolai szak keszthelyi megvalósításában. Többek között Miniszteri Dicséret, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt és Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetés birtokosa. 2007-ben, nyugdíjba vonulása alkalmából Keszthely Város Önkormányzata címzetes igazgatói, a veszprémi Pannon Egyetem pedig címzetes egyetemi docensi címet adományozott részére.

Muszatics László, a város díszpolgára családja körében

Bordácsné Kishonti Erika részére a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú munkája elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet vehetett át.

Bordácsné Kishonti Erika Kaposváron általános iskolai tanítói, Pécsett rajztanári diplomát szerzett. Könytárosként és tanárként dolgozott. 1983-tól a Goldmark Károly Művelődési Központ szövés-népi kismesterségek szakkörét vezeti. A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Tanácsadó Testülettől 1988-ban népi iparművész címet kapott. Önálló munkákkal (szőttesek, gyöngy, nemez, tűzzománc) rendszeresen szerepel egyéni és csoportos, illetve amatőr országos nép- és iparművészeti kiállításokon. A Nők a Balatonért Egyesület tagjaként elsőnek javasolta a város zászlókkal való feldíszítését a sétálóutcán, ennek a szép és igényes városi dísznek ő az ötletgazdája. Nagyon fontos számára a hagyományok ápolása, az ismeretek átadása, ezért hosszú évek óta nyári kézműves tábort vezet a kisdiákok részére. Munkáját számos díjjal jutalmazták. 2003-ban a Népművészet Mestere Díj kitüntetésben részesült.

A  Keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium részére a város érdekében kifejtett, példaértékű, magas színvonalú tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Városért” kitüntető címet kapta meg.

Keszthelyen az országban akkor még egyedülálló vendéglátó szakközépiskola 1964-ben indult el. Létrehozásának célja az volt, hogy a Balaton partján egy olyan szakképző intézmény jöjjön létre, mely kiváló vendéglátó-ipari, idegenforgalmi és kereskedelmi szakembereket képez. A mára 50 éves intézmény az elmúlt évek alatt kitörölhetetlen fogalommá emelkedett hírnevével, megkerülhetetlen, örök színfoltja a városnak, a régió és az ország szakképzésének. Korszerű, széles képzési skálával várja a hallgatókat, akik a képzési formától függően 3-5 évet töltenek az intézmény falai között. Az intézmény vonzereje az igényes oktatásban, a modern tantermekben és tankonyhákban, a magas színvonalú sportéletben, a külföldi tapasztalatcsere lehetőségében és a szállást biztosító kollégiumban rejlik.

Dr. Horváth Zoltán a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vehette át.

Dr. Horváth Zoltán a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karán középiskolai biológia-kémia szakos tanári diplomát szerzett. 1968-tól a Keszthelyi Vendéglátó, Idegenforgalmi, Kereskedelmi Szakképző Iskola és Kollégium tanáraként, igazgatóhelyetteseként és országos szakfelügyelőként tevékenykedett. 1976-ban egyetemi doktorrá avatták, majd 1977 és 1992 között az iskola igazgatói teendőivel bízták meg. Közel harminc jelentős pedagógiai publikáció és díjnyertes pályázat fűződik nevéhez amellett, hogy Miniszteri Dicséret, Belkereskedelemi Kiváló Dolgozó, Kiváló Munkáért díj birtokosa is egyben.

Dr. Ihász Lajosné a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést kapta meg.

Dr. Ihász Lajosné 1975-ös pályakezdésétől négy évtizeden át folyamatosan a közigazgatásban dolgozott, melyből 30 évet Keszthely város szolgálatában, a Keszthelyi Polgármesteri Hivatalban töltött. Igazgatási ügyintézőként elsősorban szabálysértési ügyekben, birtokvédelmi és hagyatéki eljárásokban végzett az ügyfelek és a munkatársak által is elismert, precíz munkát. Az elmúlt néhány évben ügyintézői tevékenysége mellett az igazgatási osztály vezetői feladatait is ellátta. Jól képzett szakember, aki munkáját nagy szorgalommal, magas fokú hivatásszeretettel és a közigazgatás iránti elkötelezettséggel végzi. Szakmai pályafutása alatt sikerült megfogadnia Magyary Zoltán intelmeit: „Az eljáró tisztviselő tiszta aggyal, forró szívvel és hidegvérrel, azaz szakszerűen és elhivatottan, és méltányos következetességgel tudjon eljárni.”

Farkas László a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vehette át.

Farkas László a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen matematika-fizika szakos tanár, az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Természettudományi Karán fizika szakos középiskolai tanár, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatás-vezető szakképzettséget szerzett. 1992-től a Vajda János Gimnázium pedagógusa. Tehetséggondozó programja révén számos diákkal szeretette meg a fizikát, fiatalok tucatjait indította a természettudományi pályák felé. Tanítványai mind a megyei és országos, mind a nemzetközi versenyeken kiváló eredményeket értek el. 1993-ban indította el és azóta minden évben megszervezi az ún. Newton Kupát. 20 éve a Zala megyei középiskolai fizikaverseny feladatkitűzője, javítója, 6 éve pedig a megye fizika-szaktanácsadója. Rendszeresen tart kísérleti bemutatókat, előadásokat. Többek között a Zalai Pedagógus Díj, a Mikola-díj és a Bonis Bonus: A Nemzet Tehetségeiért kitüntetés birtokosa.

testülete Dr. Antal Károly a város életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szolgálatáért” kitüntetést vette át.

Dr. Antal Károly 1963-ban szerzett orvosi diplomát. 1968-ban pszichiátria, 5 év múlva neurológiai szakvizsgát tett. 1974-ben került a Keszthelyi Kórház pszichiátriai szakrendelésére. 1992-ben addiktológiai szakorvosi képesítést szerzett. 1996-ban a Pszichiátriai és Addiktológiai Szakrendelés főorvosaként vonult nyugdíjba, de 2013-ig továbbdolgozott a városi kórházban. Munkáját mindvégig alázattal, maximális lelkiismeretességgel végezte. Több mint 39 éven át tevékenykedett Keszthely város és környéke lakosságának egészségéért. Az Egészségügyi Miniszter több évtizeden keresztül végzett, kimagasló egészségügyi munkássága elismeréséül 2006-ban Batthyány-Strattmann László-díjban részesítette.

Keszthely Város Önkormányzata Képviselő-testülete Dr. Gárdos László részére a város egészségügyi életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül „Keszthely Város Egészségügyéért” díjat posztumusz adományozta.

Dr. Gárdos László szakmai pályafutását a Keszthelyi Városi Kórház Gyermekosztályán kezdte, majd a Rendelőintézet gyermekgyógyász szakfőorvosa, később csoportvezető főorvosa lett. 1992-1998. között az Egészségügyi Alapellátási Intézet első vezető-főorvosa volt. Nevéhez fűződik az átszervezés, az épület felújítása, majd a privatizációs nehézségek leküzdése. 1992-től gyermek háziorvosként is tevékenykedett, emellett háziorvosi, ifjúság-orvosi feladatokat is ellátott, mindvégig közreműködött az ügyeleti ellátásban, illetve annak megszervezésében. Munkássága alatt a járóbeteg-szakellátás külön vált az alapellátástól, és támogató szavaival, tanácsaival mindvégig segítette az intézet mindenkori vezetését. A Semmelweis-díj és Keszthely Város Szolgálatáért kitüntetés birtokosa volt. 2015 tavaszán tragikus hirtelenséggel bekövetkezett haláláig, közel 60 éven át szívvel-lélekkel gyakorolta orvosi hivatását.

A  Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány Kuratóriuma a város szociális életében kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül a „Keszthely Város Szociális Ellátásáért” díjat kapta meg,

Szent Erzsébet Jótékonysági Alapítvány 1993. óta vállalja a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló személyek ellátását Keszthely, Hévíz, Zalaszántó és Tátika-Rezi Régió lakossága körében. Az Alapítvány elsődleges céljának tekinti az emberbaráti segítséget, támogatást az olyan személyek vagy családok részére, akik önhibájukon kívül az alapvető emberi létfeltételekhez sem jutnak hozzá. Lehetőségeik szerint figyelemmel kísérik és támogatják azokat, akik valamilyen oknál fogva rászorultak, hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetűek. Az alapítvány legfőbb döntéshozó, képviselő szerve a 9 fős kuratórium, ahol a tagok megbízatásukat társadalmi munkában látják el.

Borosné Eitner Kinga a város sportéletében hosszú távon kifejtett, eredményes munkája elismeréséül a „Keszthely Város Sportjáért” kitüntető címet vehette át.

Borosné Eitner Kinga sportolóként többféle sportágat kipróbált, a vívás mellett lovagolt és ejtőernyőzött is, ez utóbbit a válogatottságig vitte. A ’80-as évek közepétől kezdett párbajtőrözőket edzeni Tapolcán, ahol olyan versenyzői voltak, mint a többszörös világbajnok, olimpiai bronzérmes Szalay Gyöngyi, az Európa-bajnok Boczkó Gábor vagy a junior világbajnok File Mátyás. A Tapolcán, Keszthelyen és Balatonfüreden működő regionális vívóklub vezetője, valamint a női és férfi párbajtőr utánpótlás-válogatott keretedzője. Fontosnak tartja valamennyi korosztály, így az idősek bevonását, emellett a mozgáskorlátozottak számára is biztosítja e sportág gyakorlását. 1995-ben a legjobb magyar edzők elismeréséül szolgáló díjat, a Mesteredző Címet kapta meg. 2010-ben a Magyar Sportért-díj I. fokozatú kitüntetésben részesült.

testülete Csikós József a város sportéletében kifejtett, sikeres és eredményes sportszakmai munkája elismeréséül a „Keszthely város legjobb edzője” kitüntető címet kapta meg.

Csikós József a Budapesti Testnevelési Egyetemen szerzett középiskolai testnevelés szakos tanári diplomát. Első munkahelye a keszthelyi Zöldmező Utcai Általános Iskola volt, majd 1990-től a Vajda János Gimnázium tanára, ahol osztályfőnöki teendőket is ellát. 1992 óta a Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület Atlétikai Szakosztály edzője sprint és ugró szakágban. Tanítványai az elmúlt két évben 29 érmet szereztek országos bajnokságokon. Horváth Lotti, Balogh Péter, Csóti Jusztina, Horváth Barbara a válogatottban is képviselte hazánkat. Edzői munkája során 17 korosztályos válogatott atlétát nevelt, a bajnokságokon 191 érmet nyertek tanítványai. Keszthely Város Utánpótlásedzője, Zala Megye Utánpótlásedzője kitüntetések birtokosa. Idén a Magyar Diáksport Szövetség a 2013/2014-es tanév diákolimpiai eredményeiért „Zala Megye Legeredményesebb Diákolimpia Testnevelője díj”-at adományozta részére.

testülete Keczeli Zoltán a város sportéletében kifejtett, sikeres és eredményes sportszakmai munkája elismeréséül a „Keszthely város legjobb utánpótlás edzője” kitüntető címet vette át.

Keczeli Zoltán Zala Megye egyik legsikeresebb sportolója, több, mint ötvenszeres sportlövő magyar bajnok. Négy világbajnoki ezüst, valamint ezüst és bronz európa-bajnoki érmek birtokosa. 1990-ben lett a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub edzője, de a versenyzést sem hagyta abba. 2003-tól országos szakági vezetője a Héraklész Bajnok Programnak, mellyel az ország legtehetségesebb sportlövőit készíti fel a válogatottságra és a nemzetközi élversenyekre. 2013-tól a Magyar Olimpiai Bizottság, mint Kiemelt Edzőt foglalkoztatja a hazai sportlövészet magas szintű fejlesztése érdekében. Edzői munkáját fémjelzi a BEFAG színei alatt sportoló Keczeli Bianka és Major Veronika többszörös Világ- és Európa-bajnokok, Csanaki Rita Európa-bajnok, illetve számos világbajnoki és Európa-bajnoki érmesek, valamint Ángyán József olimpikon felkészítése. A 2014-es év eredményességét jelzi, hogy Keszthelyen a már sikeres futócéllövő szakosztály mellett létrehozta a pisztolyos szakosztályt, mely olimpiai versenyszámokban működik.

Horváth Lotti részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb felnőtt női sportolója” kitüntető címet ítélték ida.

Horváth Lotti a Vajda János Gimnázium végzett tanulója, aki a Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület sokoldalú sportolója. Ifjúsági és junior válogatott atléta. Csikós József tanítványa, aki a válogatott viadalokon 100 és 200m-es síkfutásban, hármasugrásban, valamint a 4×100m-es váltóval képviselte hazánkat. Ezekben a versenyszámokban több érmet nyert az országos bajnokságokon, tavalyi évben hármasugrásban két bajnoki címet szerzett. Felnőtt bajnokságon 100m-en bronzérmet, hármasugrásban 5. helyet ért el.

Zarnóczai Zalán részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb ifjúsági fiú sportolója” kitüntető cím birtokosa lett.

Zarnóczai Zalán a Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület sportolója. Atlétikai pályafutását 15 éves korában kezdte, amikor minden versenyszámot megnyert az országos bajnokságon. Mezei futásban, valamint a pályán 1500 és 3000 m-en lett magyar bajnok. Tagja volt a serdülő válogatottnak, valamint az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon résztvevő magyar válogatottnak, ahol 3000 méteren a kilencedik helyet szerezte meg a rendkívül erős mezőnyben. Tavaly megnyerte a Mezei Futó Országos Bajnokságot, a pályán pedig a 3000 m-es síkfutás országos bajnoka lett. Eredményei alapján tagja lehetett a Magyar Ifjúsági Válogatottnak a cseh-szlovák–magyar viadalon, ahol válogatottbeli társával együtt kettős győzelmet arattak.

Major Veronika részére a város sportéletében kifejtett, kiemelkedő sportteljesítményének elismeréséül a „Keszthely város legjobb ifjúsági leány sportolója” kitüntető címet  kapta.

Major Veronika 2009-ben ismerkedett meg a sportlövészettel a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklubnál. Edzője Keczeli Zoltán futóvadlövészetre tanította. A 2013. évi Európa-bajnokságon nyújtott eredményes versenyzése után címvédőként utazhatott ki a 2014-es moszkvai Európa-bajnokságra, ahol mindkét versenyszámban bajnoki címet szerzett és a legeredményesebb magyar sportolóként tért haza. A spanyolországi világbajnokságon bravúros versenyzésével még a sokat látott szakvezetést is elkápráztatta. Hatalmas fölénnyel sikerült megnyernie mindkét versenyszámot, több mint tíz körrel tudott jobbat produkálni, mint az ezüstérmesek. A magyar sportlövészet történelmének egyik legsikeresebb versenyévadát tudhatja magáénak.

Péter Benedek és Szalai Suta - megosztva .  a 2014. évben kiemelkedő tanulmányi átlagának, valamint kimagasló sportteljesítményének elismeréséül a „Jó tanuló, jó sportoló” kitüntető címet érdemelt ki.

Péter Benedek az Egry József Általános Iskola 6/A. osztályos tanulója, a Keszthelyi Városi Diáksport Egyesület sportolója. Hat éven keresztül kitűnő tanuló volt, negyedikes korában a Bolyai matematikaversenyen megyei második helyezést ért el. Szeptembertől a Vajda János Gimnáziumban folytatja tanulmányait. 2008 óta triatlonozik, számos megyei bajnoki cím mellett országos versenyeken is eredményesen szerepelt. 2010-ben a Triatlon Vidékbajnokságon 3. helyet szerzett. Duatlon sportágban kétszer nyert Országos Diákolimpiát, 2012-ben és 2014-ben. Az utóbbi két évben aranyjelvényes minősítést szerzett.

Szalai Súta a Gyenesdiási Általános Iskola 6/B. osztályos tanulója. A Keszthelyi Yacht Club válogatott vitorlás versenyzője, edzője édesapja, Szalai Csaba. 2013. évben országos diákolimpiai bajnok, csapatbajnoki 4. helyezett, ezüst jelvényes ifjúsági sportoló. 2014. évben az országos diákolimpián 5. helyezést ért el. A Magyar Bajnokságban 3., a csapatbajnokságban 5. helyezett, aranyjelvényes ifjúsági sportoló lett. Rendkívül céltudatos, fegyelmezett és szorgalmas sportoló, a 2012/2013-as tanévben kitűnő tanuló volt.

A Keszthelyi Kiscápák Sport Egyesület a „Keszthely város legjobb csapata” kitüntető címet birtokolhatja.

Keszthelyi Kiscápák Sport Egyesület 2011 júliusában alakult. Edzéseiket, felkészüléseiket a Csik Ferenc Tanuszodában tartják. Az egyesület főbb céljának tekinti Keszthely város térségében az úszás és a vízilabda oktatás népszerűsítését, az egykori világhírű keszthelyi úszók, Csik Ferenc és Sipos Márton emlékének ápolását, emlékversenyek szervezését, valamint a versenyzők kiválasztását, versenyeztetését. Alig néhány éves működés után már számos eredménnyel büszkélkedhet az egyesület. A Jövő Bajnokai MÚSZ Programban 4 fő korosztályos válogatott vesz részt. 8 versenyszámban arany jelvényes időt, 18 versenyszámban ezüst jelvényes időt, 32 versenyszámban bronz jelvényes időt úsztak a „kiscápák”. Szántó Kata és Csala Tamás úszóedzők kiemelkedő munkája nyomán az úszás Csik Ferenc után újjáéledt Keszthelyen.

Kapcsolódó anyagok:

A város ünnepe - Balatoni idill a Sétálóutca felett

A polgármester beszéde a város napján

Kitüntetések a város napján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!