Keszthely

2015.03.10. 07:20

Szépen szóló szavalók a Szemfülesben

Az Európai logopédia napja alkalmából rendezett szépkiejtési versenyt a Szemfüles Egyesület a Gyermekekért civil szervezet. Óvodások, alsó, valamint felső tagozatos iskolások léptek fel a szombati rendezvényen.

Keszey Ágnes

A legkisebbek mondókat, a nagyobbak verseket adtak elő. A két logopédusból és egy magyar szakos tanárból álló zsűri a tiszta beszédet figyelte és értékelte. A Logopédia napján nem csak a szavalóversenyt rendezték meg, tanácsadásra is várták a szülőket.

– Napjainkban egyre több a beszédhibás gyermek, és azok száma is jelentősen megnőtt, akiknél a beszédfejlődés zavara észlelhető, például a helytelen ragozás vagy a nem megfelelő verbális emlékezet. Egyre összetettebb problémák jelentkeznek a gyerekeknél, emiatt komplex terápiára van szükségük, több szakembere együttes munkája szükséges a fejlesztéshez.

Fotó: Szemfüles Egyesület a Gyermekekért

A problémák oka vizuális kultúra túltengése, a rengeteg számítógép, a felgyorsult életmód és nem utolsó sorban az, hogy kevesebbet beszélgetnek egymással a családtagok – mondta el Vaszily-Hegedüs Andrea, az egyesület vezetője.

A szakember azt javasolja, ha a gyermek nem kezed el beszélni a megfelelő időben – ez kislányoknál 18, kisfiúknál 24 hónapos kort jelent - vagy lassan fejlődik a szókincs, esetleg sok a hanghiba akkor két, két és fél éves korban ajánlatos a logopédiai szűrés, hogy kiderítsék a kiváltó okokat, és korán megkezdődhessen a fejlesztés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!