Keszthely

2015.02.10. 16:47

Házasság hete: Apával, de apátlanul - Léder László előadása

Keszthely - Kedden Léder László pszichológus az „apátlan társadalomról” tartott előadást.

Keszey Ágnes

A házasságban a házastársi női és férfi szerep mellett ugyanolyan fontos és meghatározó a szülői szerep is, a gyerekek számára az anya és az apa mintája. A modern társadalmakban azonban felborulni látszik a rend, sokszor egy idő után eltűnik az apa a családból, vagy bár van, de nem igazán van jelen.

– Távirányításos apákká válnak az apák, azaz csak messziről vannak jelen a család életében, távolról működtetik az életet., így nem alakulnak ki, nem működnek és nem fejlődnek a családi kapcsolatok – mondta a pszichológus, aki szerint ez számos veszélyt rejt.

Az apák nálunk is messzebb kerülnek a családtól. Léder László pszichológus szerint a helyzet egyelőre még nem aggasztó. Fotó: Keszey Ágnes

Az előadáson elhangzott: gondot jelenthet, hogy sem a családban, sem az óvodákban, iskolákban nem tudják elsajátítani a gyereket az igazi apaszerepet; nem kapnak mintát, hiszen az anyák – bármennyire is gondoskodóak és szeretik is gyermeküket, nem pótolhatják az apát. Látszólag könnyű összefoglalni, milyen a jó apa, ám ezért tenni is kell a mindennapokban.

– Nem elég, hogy anya szeret, apa támogat. A jó apa jelen van, valós figyelmet szentel a gyerekeire, és egyedi kapcsolatot alakít ki és tart fenn velük – foglalta össze Léder László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!