Keszthely

2014.09.01. 10:17

50 éves a keszthelyi VSZK

Keszthely -A szakemberhiány hívta életre 1964-ben a keszthelyi vendéglátó képzés megkezdését, melyre a Dunántúl egészéről érkeztek tanulók. Az 50 éves VSZK - ban jubileumi programsorozat vette kezdetét, mely a tanév végéig tart.

Keszey Ágnes

A keszthelyi VSZK története Hévízen kezdődött, hiszen a fürdőváros szállodáiban, több épületben szétszórva tanultak az iskola első diákjai. 1969-re készült el a mai iskolaépület, mely rá 10 évre bővült a Juventus oktatási kabinettel. Az iskolára 2004-ben „került korona", akkor adták át a felsőoktatási képzéseknek is helyet adó harmadik emeletet. Az elmúlt fél évszázad alatt a képzések is átalakultak és bővültek. Jelenleg több, mint 800 tanulónak nyújtanak szakiskolai, szakközépiskolai, technikus és felsőfokú szakképesítést.

Fisli István a VSZK jelenlegi és Muszatics László az iskola volt igazgatója a jubileumi zászlókkal.

A keszthelyi VSZK a Pannon Egyetem kihelyezett képzőhelye is. A hétfői tanévnyitóval megkezdődött a sokszínű programokat kínáló jubileumi tanév. Rendszeresen lesznek múltidéző nosztalgianapok és estek, volt és jelenlegi tanárok részvételével. A VSZK galériában minden hónapban más-más tanuló alkotásaiból nyílik majd képzőművészeti vagy fotókiállítás. Több pályázatot is meghirdet az iskola: „Második otthonom a VSZK" címmel esszéket várnak. A „VSZK 50 év múlva" felhívásra irodalmi és képzőművészeti alkotásokkal lehet nevezni. Várják a pályamunkákat a VSZK születése című történelmi pályázatra is.

Az elkövetkezendő hetekben megkezdődik a jubileumi emlékkönyv összeállítása, melyet majd a programsorozat legnagyobb rendezvényén, az áprilisi ünnepi  héten adnak át. Ekkor  lesznek szakmai kiállítások sport, tantárgyi és szakmai vetélkedők, borverseny, főzőverseny és érdekesnek ígérkezik majd a pincér futóverseny. Neves szakemberek, séfek tartanak majd előadásokat és bemutatókat, a gasztronómia kialakulásától a molekuláris gasztronómiág több kort és irányzatot felölelve, és a borkultúrával kiegészítve. Az áprilisi jubileumi hét gálaműsorral zárul majd.

- A hagyományőrzés és közösségépítés jegyében fog telni ez a tanév- mondta az intézmény igazgatója, Fisli István. Felavatjuk majd a „Büszkeségeink emléktáblát", melyen a szakmai és tanulmányi versenyeken kiemelkedő helyezést elért tanulóink neve szerepel majd. Nagy tervünk, hogy ebben a tanévben megalakuljon a VSZK – s Öregdiákok Egyesülete- emelte ki a terveket az igazgató.

A jubileumi ünnepségsorozat végén, a tanévzárón helyezik majd el az idei év emlékeit is tartalmazó időkapszulát, mellyel a jövőnek üzennek, hiszen az iskola azt szeretné, ha majd a 100 éves évfordulón nyitnák fel.

Ezek is érdekelhetik