Keszthely

2014.08.19. 19:10

Somlói revolúció és Csokis kaland – már kóstolható Magyarország tortája és Cukormentes tortája

Keszthely - A csokoládé dominál Magyarország mindkét tortájában. Magyarország Tortája idén a Somlói revolúció, Damniczki Balázs székesfehérvári cukrászmester alkotása. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny győztese címet Nándori László budapesti aranykoszorús cukrászmester Csokis kaland tortája kapta.

Keszey Ágnes

 

Keszthelyen is megízlelhető mindkét finomság.

- Egy hete készülünk a Somlói revolúció elkészítésére, részletesen áttanulmányoztuk a receptet, próbálgattuk a krémet, hogy a legtökéletesebben tudjuk elkészíteni vendégeinknek. Ez a torta biztosan népszerű lesz, hiszen jellegzetesen magyar ízvilágú, könnyű desszert és dekoratív megjelenésű. Rutint, tapasztalatot igényel az elkészítése, nagy kihívás, de éppen ettől szép. Otthoni kipróbálásra csak a bátrabbaknak javaslom. A cukormentes torta pedig szintén egy igazi finomság, melyben a csokoládé dominál édesítőszerekkel, így a cukorbetegek bátran fogyaszthatják - mondja Lóth Zoltán, az egyik keszthelyi cukrászda tulajdonosa.

A belvárosi cukrászda egyébként minden évben elkészíti az Ország tortáját, eddig a legnépszerűbb a két évvel ezelőtti Szabolcsi almás máktorta volt, hónapokig keresték a vendégek. A mostanit is addig fogják kínálni, míg keresik az édesszájúak.

Az Ország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete hirdeti meg már évek óta, és be is mutatják az idei év két győztes tortáját.

Deák Katalin mutatja a készülő Országtortát. Fotó: Keszey Ágnes

Somlói revolúció

A somlói galuska története az 1950-es évek végére nyúlik vissza. A Gundel étterem akkori főpincére, a legendás Gollerits Károly találta ki ezt a desszertet. A megvalósítás érdeme pedig Szőcs József Béla cukrászmester nevéhez fűződik, aki a Gerbeaud - akkor 1949-től Vörösmarty - cukrászdában töltötte tanulóéveit, majd 1956-tól 13 évig a Gundel cukrászműhelyt vezette, mígnem Kisalagon megnyitotta saját boltját. A cukrászmester szűkebb pátriájának tiszteletére, a fóti Somlyó dombról nevezte el az édességet. A somlói galuska az 1958-as brüsszeli világkiállításon lépett nemzetközi porondra, és óriási sikert aratott.

Idehaza több szavazáson, felmérésen bizonyult Magyarország kedvenc desszertjének. Az idei Magyarország Tortája verseny győztese, a Somlói revolúció torta Damniczki Gyula Balázs, a székesfehérvári Damniczki Cukrászda tulajdonosának alkotása. A mester a régi bevált, nemes anyagokat és a hozzájuk fűződő emlékeket, egy mai, modern európai torta formájában gondolta újra. 2014-ben a magyar cukrászat nagy öregjei és az ő receptjeik előtt tisztelegve, egy mousse torta formájában alkotta meg a régi jó somlóit. A mousse könnyed, elegáns, légies textúrájú krém, mely a modern cukrászat egyre elterjedtebb és keresettebb terméke. A grillázstésztára rétegezett étcsokoládé mousse, majd a narancsbetét fölé helyezett, ganache-sal borított vaníliás fehércsokoládé habkrém olyan ízélményt kínál, amely valóban forradalminak nevezhető az eredeti édességhez képest. A hagyomány és a kreativitás találkozása ez az ínyencek igényeit is kielégítő, csodálatosan könnyű, kiváló alapanyagokból készült tortakülönlegesség, így méltán válik államalapításunk ünnepi desszertjévé.

Csokis Kaland

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által 2012 óta évente megszervezett "Magyarország Cukormentes Tortája" versenyen a cél nem egy létező recept cukormentes verziójának elkészítése. A zsűri a megfelelő alapanyagok használata, valamint az alacsony szénhidrát- és kalóriatartalom mellett azt is elvárta a pályázóktól, hogy olyan új édességet alkossanak meg, amely tükrözi a magyar ízvilágot, és innovatív is. A "Csokis kaland" harmóniáját a könnyű csokoládéhab alapozza meg, amelyet a magyar meggyből készült öntet finoman ellenpontoz. Ezt egészíti ki a hazai dió és a mandula, a vékony marcipánréteg pedig eleganciát kölcsönöz a tortának, mely nem csupán a cukorbetegek választása lehet, hanem mindazoké, akik az ízek élvezete mellett tudatosan figyelnek az összetevőkre. Nincs benne hozzáadott cukor és fehér liszt, egy szelet 254 kalóriát (kcal) és 10,6 g szénhidrátot tartalmaz. Ez utóbbi kevesebb mint fele egy hagyományos csokoládétorta értékének. Nándori László, a Nándori Cukrászda aranykoszorús cukrászmestere elmondta, hogy olyan süteményt szerettek volna készíteni, amely az ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!