Keszthely

2014.07.03. 15:40

Rózsakert, sárgulás,sörház és génbank a keszthelyi értéktárban

Keszthely - Tíz megőrizendő örökség került eddig a keszthelyi települési értéktárba, de bárki javasolhatja új különlegességek felvételét.

Szabó Judit

A helyi önkormányzatok a magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló törvény alapján hozhatnak létre települési értéktárat. A törvény kimondja, hogy az összetartozás, az egység és a nemzeti tudat erősítése érdekében nemzetünk értékeit össze kell gyűjteni, dokumentálni, az értékvédelem alapjául szolgáló dokumentációt a szigorú nyilvántartás és kutathatóság szabályai szerint meg kell őrizni, az értékeket pedig ápolni, védelmezni és támogatni kell .

Keszthely önkormányzata is készített értéktárat, amelynek feltöltésére bárki tehetett, s még tehet javaslatot. Eddig tíz ajánlás érkezett, és valamennyi bekerült a nyilvántartásba. A város hivatalos értékének számít ezentúl a Georgikon, Európa első agrár-felsőoktatási intézménye. Az egyetem 140 éves hagyományt ápoló sárgulási ünnepsége önállóan is felkerült a listára. Bekerült az értéktárba a Szent Márton templom emlékhelye. A Festetics-kastély kertjében ma egy hársfa emlékeztet arra, hogy ott állt a város legrégebbi központját kijelölő templom.

Dr. Kondorosy Előd, a Georgikon Kar dékánhelyettese (balról) a búcsúzó hallgatókkal az idei sárguláson. A 140 éves hagyományt őrző ünnepség is bekerült a települési  értéktárba (Fotó: archív, Szabó)

Nagyrészt a Georgikon Kar szakmai tevékenysége adja az agrár- és élelmiszergazdasági szakterület értékeit, jelenleg négy tétellel ez a kategória a legbővebb. Belekerült Dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő életműve, a Georgikonon nemesített szőlőfajták gyűjteménye, az alma és körte génbank, valamint a burgonyanemesítési program.

A Deák Ferenc utca 28. szám alatt található Reischl-féle Sörház az épített örökség kategóriájában került az értéktárba, amelyben helyet kapott a Balaton-parti, kizárólag magyar nemesítésű rózsafajtákból álló rózsakert, továbbá a Fenyves-allé a fenéki-úti vadgesztenyesorral együtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!