Keszthely

2013.09.11. 06:46

Helytörténeti kiállítás Batykon

Batyk – Néprajzi és katonai emléktárgyakat, vasúttörténeti dokumentumokat vonultattak fel gyűjtők a településen tartott Kapunyitogató című rendezvényen.

Sámel József

A helytörténeti kiállítást Ruzsa Károly, Vikár Tibor és Wölfinger Lajos munkájának köszönhetően tekinthették meg az érdeklődők.

A batyki helytörténeti kiállítás Ruzsa Károly, Wölfinger Lajos és Vikár Tibor jóvoltából jött létre (Fotó: Sámel József)

- Sajnos nem állandó kiállításról van szó, jeles alkalmakkor állítjuk össze a helytörténeti tárlatot – fogalmazott a zalavégi illetőségű Ruzsa Károly, akitől megtudtuk: az anyag saját gyűjteményükből készült, s nem csupán batyki, hanem térségi emléktárgyak, dokumentumok is helyet kaptak benne. – Természetesen sok a batyki darab, egyebek között katonai iratok, a vasútállomásról származó bélyegzők, használati tárgyak is láthatók. S persze nem hiányozhat a település egyik legendájának anyaga, mely egy Tigris típusú tank létezését firtatja.

Batykon utoljára egyébként a település fennállásának 750. éves évfordulója alkalmából nyílt helytörténeti kiállítás. Az akkor készült tablók ma is láthatók az iskolában. Ruzsa Károly azt mondta, ha lenne rá módjuk és lehetőségük, állandóvá tennék a tárlatot. Ám a helyzet nem könnyű, hiszen annak nyitásához, működtetéséhez számos feltételre lenne szükség. Pedig az anyag bővül, még ha kisebb lendülettel is, mint korábban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!