Kert

2016.10.24. 09:45

A legszebb veteményes mellett dobogós a díszkert is

Zalaegerszeg - Szenterzsébethegyen, a népi koordináták szerint Örzsehegyen, hivatalosan az Újhegyi utcában rejtőzködik a megyeszékhely családi ház mellett művelt legszebb konyhakertje és bronzérmes virágoskertje.

Fincza Zsuzsa

Miután a házszámtáblák káosza ellenére is sikerül rátalálni Remy Martin és családja birodalmára, már a kapu előtt megítélem számukra a virágoskert kategóriában is a csillagos ötös.

Remy Martin és felesége Csilla Royjal, a orosz fekete terrierrel

A domboldalról, mint színes vízesés, zúdulnak egészen a kopott úttestig a sziklakerti növények, az őszi ruhájukban pompázó tűztövisek, madárberkenyék, vadszőlők és borostyánok, a tavaszváró cserjék, a bújócskázó hajnalkák. A telek sarkában vörösfenyő, mellette  bizarr, tüskés-tarajos törzsű fa áll őrt - az utóbbinál mindjárt le is horgonyzunk.

A Remy házaspár még jóval a kapu előtt Royjal, az orosz fekete terrierrel és Flórával, a Bouvier des flandressel, azaz flandriai pásztorkutyával

Tüskéi szokatlan módon együtt nőnek és fásodnak az ággal míg végül  teljesen belegyógyulnak, apró piros bogyótermése megdörzsölve egzotikus fűszerillatot áraszt.  A házigazda  "amerikai sárgacserjének" nevezi, igazából a rutafélék családjába tartozó tüskéssárgafa (Zanthoxylum), én kínainak nézem, a bogyója a szecsuáni borsként ismert fűszer, létezik japán és amerikai változata, de így is, úgy is gyógynövény. Hívják "fogfájásfának is", a kérge és a bogyója ugyanis gyógyítja a fogíny betegségeit és enyhíti a szuvas fog okozta kínokat, az indiánok natúr szokták volt rágicsálni.

Egy a tucatnyi fajta madárbirs közül -  a termést valóban a madarak csipegetik majd le

Délután lévén,  csak a ház ura tartózkodik otthon, a felesége Csilla  óvónő, még az andráshidai intézményben gardírozza a gyerkőcöket. Míg hazaér, Martin egyedül büszkélkedhet a kerttel.

Miként a fehér és a rózsaszín, a piros virágú japánbirs is terem

A házhoz vezető út mentén számba veszünk 5 fajta vadszőlőt, 8 féle borostyánt , 3 különböző selyemakácot, tucatnyi sásfélét, díszfüvet, sarkantyúkát, nyíló krizantémokat. Megcsodáljuk hányféle sárgába, pirosba képesek öltözködni a cserjék, hogyan készülődnek téli álomra azáleák, s milyen jól mutat a sárgabogyójú vadszőlő tetején klemátisz kék virága.  A legcsodálatosabb?  Kék porcelángolyóra emlékeztető bogyóival a mirtuszlonc. Amúgy loncféléből is van vagy egy tucatnyi.

Az amerikai (vagy kínai) tüskés sárgafa illatos termését fűszerként és gyógyításra használják

- Honnét az összeszámlálhatatlanul sok dísznövény?

- Jártomban-keltemben, ha megláttam egyet és beleszerettem, nem hagytam ott. Megvettem, elkértem, vagy csentem belőle egy hajtást,bujtást, magot. A húsz év alatt összegyűlt - így Remy Martin.

Kezd érni a mini kivi - egy egész lugas ontja a termést

- Honnét a kertszeretet?

- Mit tudom én! Itt születtem, és nevelkedtem, éppen szemben a házunkkal. Tizenkilenc éves koromban beköltöztem egy városi albérletbe, s éltem a fiatalok szokásos életét, a kertre rá se néztem. Vettem egy motorkerékpárt, volt egy jó kis motoros baráti körünk, jártuk a világot. Ez most azért érdekes, mert miután megnősültem, 1994-ben eladtam a járgányt és annak az árán vettük ezt a területet, ami akkor egy elaggott lucernás volt.

Narancssárga virágú lonc a ház mellett

- Értékes motor volt, hogy futotta belőle telekre.

- Egy Ducati - én csak kapálógépnek hívom (kapok majd érte a fejemre a barátaimtól, ha olvassák!).  Addig albérletben laktunk, de elegünk volt a zsúfolt városból, a betonból. Faházat akartunk - Gyálon megvettük a faházakat gyártó cég jókora irodaépületét, ők szétbontották, két kamionnal ideszállították, összerakták. Elkezdtük a tereprendezést, apósomtól kaptam egy könyvet: a metszés ABC-je címmel, s abból kupálódtam ki.  Először örökzöldeket ültettünk és fenyőket - ezekből már egy sincs meg, mert túl nagyra nőnek. Elkezdtünk szép, különleges cserjéket, bokrokat, fákat beszerezni.

Macsek, aki Cirmos barátjával az egérnépet tartja kordában

Munkája révén külföldi kertekben is gyűjthetett ötleteket, múlt év novemberétől  idén márciusig például Japánban a hamburgi  Aida Prima 300 méter hosszú 16 plusz 2 emeletes luxushajójának építésén dolgozott, mint meghívott hegesztő. Hogy milyenek a japán kertek? Szépek és parányiak, metszéssel próbálják kordában tartani a fákat.  Kevés a termőföld Japánban.

Tölgyfából is van kétféle - kocsányos és kocsánytalan

Örzsehegyen bezzeg van hely! Főleg, hogy még vásároltak is hozzá a szomszédoktól. S bizony a 2400 négyzetméteren - főleg, ha a férj külföldön dolgozik -, sok hárul a ház asszonyára.

 

Természetesen a rózsa sem hiányozhat a kertből

- Először a telek végében volt egy hatalmas veteményesünk, később a szomszédtól vett területre helyeztük át, és így a díszkert folytatásaként egybefüggő gyümölcsöst alakíthattunk ki - veszi át a kalauzolást Csilla, aki közben hazaérkezett.

Mirtuszlonc porcelángolyóra emlékeztető kékes-lilás bogyótermésével

A hagyományos és honos gyümölcsfák mellett békés egymás mellett élésben teremnek az egzotikumok, a 10 előkelő mellett elfér a négyféle "parasztbarack", a menő almafajták között ott a szentiváni, az 5 fajtatársa között a török mogyoró.. A füge már második termését érleli, mini kivikből is lehet már "szemelgetni", sajnos az almányi naspolya még ehetetlenül éretlen, szerencsére körtéből, szilvából még akad a fákon kóstoló. Amúgy gyümölcsösben is pázsiton lépkedünk, Martinnak és Csillának egy egész nap, mire lenyírják az egész területet - nagyobbik lányuk, Martina egyetemista, Budapesten tanul, Jázmin Boglárka pedig nyolcadikos és sportol.

A veteményeskertben már csak a snidling, a sóska, a spenót, a zeller, a lestyán és az ősszel is mézédes koktélparadicsom emlékeztet a nyárra - a termés a kamra, a konyha menedékében vár felhasználásra.

- A legújabb tervünk egy különleges fűszerkert - árulja el a házaspár -. Kapunk egy öreg parasztszekeret, a hátulját lenyitjuk, egy kicsit átépítjük, és lépcsőzetesen három részből álló ágyást alakítunk ki belőle.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!