Kert

2014.09.01. 14:35

A polietilén palack újfajta, környezetet kímélő hasznosítása a kertben: Szélforgóval a vakondok ellen

A vakond hasznossága mindenki előtt ismert. A kis bundás a kerti kártevőkből a saját súlyának több mint másfélszeresét eszi meg naponta. Ám eközben sok sok bosszúságot is okoz a kert tulajdonosoknak.

Arany Gábor

Sokféle módszert ajánlanak odébb tessékelésére, ezek egyikével Góra József ismertetett meg minket. A pacsai nyugdíjas agrármérnök a pet-palackokból szerkesztett szélforgót fejlesztette tovább. Az eszköz testét tehát két, fenekével összefordított és összeragasztott flakon adja. Palástjukra kerülnek a pet-palackok aljából kivágott kanalak, amibe a szél belekap. Idáig tehát a hagyományos szélforgóval azonos. A vakondriasztáshoz azonban a szerkezet palástjára kis füleket vágunk oly módon, hogy forgás közben a szél bejusson rajtuk a palackba. A szélforgó tengelye pedig olyan, vékony kábelcsőből készül, amire szintén réseket vágunk. A könnyebb, gyorsabb forgás érdekében érdemes egy kapupántcsavart is tenni a cső felső végébe.

Góra József szerint a vakondlyukba leszúrt szélforgó által a járatba bejuttatott levegő távozásra ösztökéli az egyébként védett állatkákat.

Egy próbát megér.

Góra József a vakondriasztóvá átalakított szélforgóval. Fotó: Arany Gábor

Sokan esküsznek a lyukba állított sörösüvegre, ami zúg, ha fúj a szél. A lyukba gyömöszölt terpentines, vagy naftalinos rongyot is többen alkalmazzák és léteznek még az elektronikus szerkezetek is.

Címkék#kert#vakond

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!