Hírek

2016.11.11. 18:55

Vigyázat! Álkéményseprők próbálják átverni az embereket

Zalaegerszeg - Minden lehetőséget kihasználnak a csalók, arról érkeztek hírek, hogy a kéményseprési szolgáltatás átalakítását kihasználva idős embereket próbálnak meg átverni.

Arany Gábor

Megyénkben még nem bukkantak fel azok a férfiak, akik a katasztrófavédelem munkatársainak adják ki magukat és pénzt kérnek az ellenőrzésért, de az országban már van példa ilyen csalásra. Főként idős embereket szemelnek ki maguknak, akik kevésbé tájékozottak, és nem tudatosult bennük, hogy a lakosság számára a kéményseprői szolgáltatás ingyenes. Az ország másik feléből érkezett hírek szerint a csalók a katasztrófavédelem munkatársának adják ki magukat, és a fűtőeszköz szén-monoxid-kibocsátását vagy a szén-monoxid-érzékelőt akarják ellenőrizni. Az ismeretlenek kék munkaruhában jelennek meg, és a helyszínen pénzt kérnek az idős emberektől.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője, Cseresznyés Dániel megerősítette, Zalában hasonló próbálkozásról nem kaptak bejelentést. Egyben felhívta rá a figyelmet, a katasztrófavédelem kéményseprőipari szolgáltatást ellátó munkatársai a tervezett sormunka ütemezett időpontjáról két héttel az ellenőrzés előtt jól látható módon, hirdetménnyel értesítik a lakókat. Az ismételt értesítés - ha az első időpontban az ellenőrzés nem történt meg - címre szóló kapura vagy ajtóra ragasztott írásos értesítővel történik, szintén a munka megkezdése előtt legalább 15 nappal. Amennyiben ekkor sem sikerül az ellenőrzést végrehajtani, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül kell kérnie a az ellenőrzést. Ez esetben a kiszállás díját megfizettetik, de ezt sem készpénzben, hanem átutalással, tehát a kéményseprőknek sosem kell pénzt adni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!