Hírek

2017.01.18. 16:51

Végre felújíthatják az ötvenéves intézmény épületét

Zalaszentjakab - Mozog a parketta, az ablakok rosszul zárnak és a fűtés sem működik. A település kultúrháza ötven éve épült, így ráfér a felújítás.

Benedek Bálint

Eddig azonban a 340 fős közösség saját pénzből képtelen volt fedezni a költségeket. Molnár József polgármester igyekezett némi önerő mellé pályázati forrást találni.

Fotó: Szakony Attila

- Ha sikerült is, akkor épp csak „tűzoltásra” volt elegendő - fogalmazott. - A tavalyi évben a tető beázást orvosoltuk ezzel a módszerrel valamint az egyik fogadásra alkalmas termet festettük ki. Muszáj volt a bejárati ajtót kicserélni, ugyanis szelesebb időben az egész tokkal együtt szinte önálló életre kelt. Most egy előző évi kormánydöntés értelmében az önkormányzatok - köztük a miénk - olyan pénzeszközöket kaptak, amikre pályázati forrás nem jutott, ám a megoldás égetően sürgős lenne.

A településvezető az omladozó kultúrház felújításához kért és kapott is hat millió forintos támogatást.

- Az intézmény ötven évvel ezelőtt, 1967-ben épült, ami a mai modern kor követelményeinek nem felel meg, nem méltó arra, hogy a lakosság az ünnepeken összegyűljön és arra sem, hogy egyáltalán közösségi térként kezelje - tette hozzá Molnár József. - A közel 300 négyzetméter alapterületű színpaddal rendelkező kultúrház elhasználódott, az eltelt időben jelentősebb beruházás nem történt. A rendelkezésre álló összegből a nyílászárók teljes cseréjét végeznénk el, mellyel jelentősen csökkennének a fűtési költségek. Apropó fűtés! A kazán elöregedett, egy hiba miatt áll a rendszer, ezért ezt a berendezést is korszerűbbre cseréljük. A fa parkett ugyancsak elhasználódott, több helyen mozognak a lécek, sőt néhol kézzel fel lehet szedni azokat.

Ha az időjárás jobbra fordul, akkor várhatóan már tavasz elején elkezdődhetnek a munkák, hogy a nyári időszakban nívós kulturális tér várja a helyi lakókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!