Hírek

2011.05.06. 05:00

Nyolcszáz év van már mögöttük

Első írásos említése 1211-ből való, idén ünnepli tehát Kiskutas fennállásának 800. évfordulóját, ahogy a szomszéd testvértelepülés, Nagykutas is. Programsorozattal jubilálnak.

Péter Gyöngyi

 Mára, folytatta Halász Gábor, ez úgy módosult, hogy sok közös programot szervez a két község. Lesz például Kiskutas-Nagykutas Olimpia, a két község között 800 méteres futás, 800 méteres gyaloglás is várja a lakókat.

A jubileumi rendezvénysorozat Kiskutason május 7-én egészségnappal indul, az érdeklődők előadást hallhatnak az öregkori depresszióról, de vizsgálatokkal, tanácsadással is várják őket. Május 25-én folytatódik a Hogyan tovább Magyarország? program Karafiáth Orsolya költővel. Június 4-5-én a Színházi Estéken Haumann Péter, Ecsedi Erzsébet és Körtvélyessy Zsolt előadását láthatják a nézők. Néhány nappal később a barokk év jegyében a hévízi Musica Antiqua ad koncertet. A Zalaegerszeg és Térsége Többcélú Kistérségi Társulással együtt ingyenes angol nyelvkurzust szervez a község.

Július 30-án a 800 éves Kiskutas legnagyobb szabású összejövetelén tartják a IV. Szent Gellért Misebor Ünnepet, a miseborok versenyét, testvértelepülési egyezményt írnak alá az erdélyi, Maros megyei Kibéd községgel, ünnepi szentmise lesz az egykori kiskutasi lelkipásztorok közreműködésével, és találkozóra várják az elszármazottakat is. Bemutatkozik az új Kiskutasi Asszonykórus, premiert tart az EGO: a Szép nyári nap című produkciójukban sztárvendégként Csepregi Éva is feltűnik. Fellép aznap Keresztes Ildikó, Szirtes Edina Mókus és Zenekara, a Máté Péter Emlékzenekar, a Szájhősök formáció. A sztárvendég kiléte még titok, az biztos, hogy 11 zenésszel jön.

Augusztus 1-jén megkezdődik egy tanösvény és pihenőpark építése a Kulturális Menedékház udvarán 33 hazánkban őshonos fa telepítésével. 2011 az önkéntesség éve, a kiskutasiak ennek jegyében 800 órányi önkéntes munkát vállalnak. Az idei a tiszafa éve is, egy tiszafát tegnap Halász Gábor is elültetett a kultúrház udvarán. Azért tiszafát, mert - mint Kiskutas - egyszerű, mégis egyedi és különleges, kemény és tömör.


 További zalai programok itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!