Hírek

2017.02.06. 16:13

Kínzóterem kancsukával - emlékhely készül az áldozatoknak

Zalaegerszeg – A tervek szerint április végére elkészül a kommunizmus áldozatainak örökös emlékhelye, amit a Mártírok utcában található volt ÁVH pincebörtönből alakítanak ki, 34 millió forintos pályázati forrás felhasználásával.

Magyar Hajnalka

A terv az önkormányzat, a POFOSZ Zala Megyei Szervezete, valamint az ’56-os Hagyományőrző Egyesület összefogásával, a Göcseji Múzeum szakmai közreműködésével valósul meg – tájékoztatta szerkesztőségünket Tolvaj Márta alpolgármester.

Az emlékhely az épülettől leválasztva, külön egységként működik majd.

A Mártírok útja 5-7. alatt eredetileg irodák, bérlakások működtek, majd az ÁVO (a későbbi ÁVH) költözött be. 1956 után a rendőrség székháza lett, 1967-től 2007-ig pedig leánykollégiumként szolgált, azóta üresen áll.

Zajlanak a munkálatok, a tervek szerint április végére elkészül a kommunizmus áldozatainak örökös emlékhelye
Fotó: Pezzetta Umberto

- Az országban egyedülálló, hogy önkormányzati tulajdonban fennmaradt egy valahai ÁVH központ - tér a részletekre Tolvaj Márta. - Régi szándékunk volt, hogy emlékmúzeumot hozzunk benne létre. Korábban már berendezett itt egy kis emlékkiállítást a POFOSZ, most azonban, a Közép-, és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány úgynevezett büszkeségpontok kialakítására kiírt pályázata jóvoltából módot találhatunk egy mintegy 80 négyzetméteres, enteriőrökkel és szakmai anyagokkal gazdagított emlékhely megvalósítására. Ráadásul mindezt eredeti környezetben berendezve.

A leendő látogatókat ÁVH egyenruhás portás fogadja majd az emlékhelyen, s az ügyeletes tiszt szobáján keresztül, megfelelő „ellenőrzés” után juthatnak csak le a pinceszintre. Itt négy helyiség tárul fel előttük. A zárka, amit eredeti börtöntárgyakkal rendeznek be, s ahol egy politikai fogoly visszaemlékezéseit is mód lesz meghallgatni. A vetítőben dokumentumfilm pereg majd, bemutatva az ÁVH brutalitását. Az emlékszobában a korszak diktatórikus eseményeit - kitelepítések, jogellenes bebörtönzések, vagyonelkobzások, nép- és államellenes bűnperek, halálos ítéletek - mutatják be nyolc tablón. A 4. helyiség a szürkére festett kínzó és vallatóterem lesz. Kialakítása tükrözi funkcióját: a falból gumislag lóg ki, a cement padozatban vércsatorna és lefolyó. A vallató eszközöket is bemutatják: kancsuka, gumibot, lavórban ázó kenderkötél.

- Az emlékhely létrehozásának célját talán Illyés Gyula szavai fejezik ki legjobban - fűzi még hozzá Tolvaj Márta. - "A múltat is teremteni kell A rosszul elrendezett, rosszul megírt múlt föltámad, visszajár, állandóan zavarja az embert. A megíratlan idő egyszerűen el sem megy; ködszerűen üli meg a tájat és az elmét.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!