Hírek

2017.07.25. 17:31

Hagyományőrző Kristóf-nap Gyenesdiáson

Szent Kristóf az utazók és kereskedők védőszentje is. A Pék házaspár által működtetett Kerámiházban idén is megrendezték a hagyományörző Kristóf-napot, mely nem csak a család, a közösség ünnepe is.

Keszey Ágnes

Az esemény nyitányaként Tál Zoltán plébános és Zolcsák Miklós görögkatolikus lelkész megáldotta  a falu határát jelző, 124 éves keresztet.  A Kerámiaház mellett álló  szakrális jelképet 2005-ben restaurálta az önkormányzat, idén pedig a Pék család megújította.

A hagyományos Kristóf-nap történetét  Pék András  idézte fel:  több mint másfél évtizede készült el a Kerámiaház hátsó épülete,  melyet  e napon  adtak át. Azóta minden Kristóf-napkor találkozóra hívják a helyi közösséget, alkotókat: idén bemutatót tartott kovácsmester, kosárfonó, kézművesek  kínálták portékáikat.

A megújított kőkeresztet Tál Zoltán  és Zolcsák Miklós áldotta meg, mellette Pék András és Pékné Orbán Julianna
Fotó: Keszey Ágnes

Felléptek helyi táncosok, énekesek, zenészek  és  a család meghívására érkezett egerszalóki   Borvirág Férfikórus és a győrújbaráti Baráti Dalkör és Citeraegyüttes is.

Pékné Orbán Julianna kiemelte: az is hagyomány, hogy minden évben bemutatnak egy helyi szervezetet. Idén  a 25 éve újjáalakult   Gyenesdiási Fürdőegyesület volt a főszereplő.

Kovács Miklós elnök elmondta:  az 1907-ben létrejött, majd  a strand 1945-ben történt államosítása (önkormányzati kezelésbe kerülése) után megszűnt, 1992-ben újjáalakult egyesület az üdülőtulajdonosok  érdekvédelmi szervezete, mely  sok javaslatot  tett a strand  és a település fejlesztésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!