Hírek

2017.08.10. 19:00

Gólyák "szabadlábon" - Az ember nélkül elpusztult volna a tizenkét madár

FENÉKPUSZTA Tizenkét ifjú gólyát engedtek szabadon szerdán a madártani egyesület zalai csoportja által üzemeltetett Balaton-parti gyűrűzőbázison.

Varga Andor

Az idei tavaszon világra jött madarak kalandos körülmények közt kerültek a madármentő tevékenységéről is nevezetes bázisra, mert emberi gondoskodás nélkül elpusztultak volna.

Varga Júlia, az MME fenékpusztai munkatársa foglalta össze az előéletüket a búcsú előtt. Négy fióka egy fészekaljból került a bázisra 2-7 napos korban, egyik szülőjüket elektromos áram ölte meg, ezért kellett megmenteni őket. Másik négyet a szüleik löktek ki különböző fészkekből, mert a nagy melegben vélhetően nem tudták etetni őket, és az erősebb testvérek érdekében így csökkentették az "éhes csőrök" számát. Négy pedig már a fészekből való kirepülés után, de legyengült állapotban került a madarászok gondoskodásába.

„Térdelőrajtban” az elengedés előtt. Naponta egyszer azért még kapnak enni... Fotó: MME-ZHCS

A tizenkét gólyát rendben szabadon bocsátották - a Fenékpusztán jelenleg zajló nyári gyerektábor 20 résztvevőjének közreműködése mellett. A madarak már vadásznak a környező réteken, de naponta egyszer még kapnak enni a bázisról is. Minden remény megvan rá, hogy gólyacsapatokhoz csatlakozva útra kelnek majd Afrikába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!