Hírek

2017.09.04. 10:04

Bekötött szemmel teregetni, kerekesszékből felmosni - Érzékenyítő park Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG Bármelyikünk kerülhet nehéz élethelyzetbe, még ha némi önáltató elbizakodottsággal szeretjük is azt gondolni, hogy ilyesmi mindig csak valaki mással történhet meg.

Magyar Hajnalka

Esély a családoknak címmel ability parkot rendezett be a hét végén a Kvártélyház udvarán a Zalai Civil Életért Közhasznú Egyesület. A Ládafia program keretében megvalósult kezdeményezés célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a speciális problémákkal küzdő családokra, illetve fogyatékkal élő embertársaink életvezetési gondjaira.

A Családok Átmeneti Otthona által berendezett konyhában Dóczi Katalin (jobbról) kalauzolja  Nérel Eleonórát (balról) és húgát, Lana Reginát. A feladat: kongó spájzból vacsorát főzni... Fotó: Katona Tibor

- Interaktív szabadtéri játékra invitáltuk az érdeklődőket, amelynek keretében 9 állomáson tehették próbára, vajon miként tudnak megbirkózni hétköznapi feladatokkal, ha megfosztjuk őket valamelyik érzékszervüktől, vagy kibillentjük őket a megszokott kerékvágásból - mondja elöljáróban Bognárné Bengő Hajnalka, az egyesület alelnöke. - A játékos feladatsor lényege, hogy a társadalom ép tagjai saját élményen keresztül tapasztalják meg az egyes élethelyzetek nehézségeit.

Kiss Benedek próbálkozik a virágöntözéssel. Lehet, hogy közben kifolyna a víz? A háttérben Hegyi Erzsébet szurkol Fotó: Katona Tibor

Az állomásokon az autista sérültek, a látásfogyatékosok, a nagyothallók, a mozgásérültek és az értelmi sérültek mellett a szociálisan hátrányos helyzetűen és a nagycsaládosok mindennapi nehézségeivel is mód volt szembesülni.

- Speciális effektusok segítségével például azt is megmutattuk, miként érzékelik a környező világot az autisták - folytatja Bognárné Bengő Hajnalka. - A próbálkozónak úgy kellett elvégeznie egy egyszerű feladatot, hogy közben extrém mennyiségű inger éri. Az autisták ugyanis valahogy így fogadják be a normál külvilágot...

De vajon miként lehet modellezni, hogy valaki szociálisan rászoruló, vagy nagycsaládos?

- Például úgy, hogy vacsorát kell főzni, persze csak elméletben, abból a három dologból, ami a hűtőben található... Vagy adott pénzügyi keretből kigazdálkodni egy hónapot, netán megbirkózni az iskolakezdés terhével, vagy éppen csak 4 gyerek reggeli elindításának logisztikájával. Az érintett szervezetekkel már fél éve készültünk a programra több munkacsoporttal, közös ötleteléssel, hogy minél érdekesebben, életszerűbben tudjuk megjeleníteni az érzékenyítő tartalmakat.

Nérel Lana Regina ügyesen manőverez az öntözőkannával Fotó: Katona Tibor

Ennek jegyében különböző lakásbelsőket rendeztek be, az autisták dolgozószobát, a látásfogyatékosok fürdőt, a siketek nappalit, a nagycsaládosok játszószobát, a mozgássérültek étkezőt. Ezen túl a Remény Gyermekei Alapítvány kamrát, a Családok Átmeneti Otthona pedig konyhát jelenített meg. A játék résztvevői pontgyűjtő füzetet kaptak, s a különböző helyszíneken húztak egyet a feladatkártyák közül.

A látássérülteknél például bekötött szemmel kellett kiteregetni a ruhákat a kartondobozból sikerített mosógépből, összepárosítani a zoknikat, öltözködni, vagy éppen polcot rendezni.

- Legtöbben úgy gondolják, hogy mindez semmiség... - mondja mosolyogva Varga Lívia, a Látásfogyatékosok Zalaegerszegi Kistérségi Egyesületének színeiben. - Ám amikor eltakarjuk a szemüket, s valóban cselekedni kell, nagyon elcsodálkoznak. Az imént például néhány fiatal hölgy polcrendezés közben a parfümös üveget sem ismerte fel, javasolnom kellett, hogy szagolják meg. Csalóka dolog ez, tényleg érdemes kipróbálni.

A szomszédos állomáson, a Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete által berendezett étkezőben egy kerekesszék várja a vállalkozó szellemű jelentkezőt. Ebben helyet foglalva kell ugyanis megteríteni az asztalt a vendégséghez, felmosni a követ, vagy éppen megtölteni egy öntözőkannát, bevinni a szobába, és meglocsolni a növényeket...

A programon részt vett még a Zalai Kutyabarátok Egyesülete, bemutatva a terápiás kutyák lehetőségeit, valamint a Zala Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház, amely érzékenyítő játékokkal várta a betérőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!