Hírek

2017.08.23. 17:50

Parlagfűpollenek áradatában - Minden amit tudni érdemes a parlagfűről

MEGYEI KÖRKÉP Nem kedvezett az idei nyár a parlagfű-allergiásoknak, mert az időjárás - mondhatni - ideális körülményeket teremtett a gyomnövény növekedéséhez.

Arany Gábor

Erről is beszélt érdeklődésünkre Antiné Tóth Szilvia egészségfejlesztési szakügyintéző. A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának munkatársa elmondta, hogy ez évben a 31. héten, július utolsó napjával indult a parlagfű szezonja. Ez azt jelenti, hogy a napi koncentráció közepes szintű volt, azaz 10 darab parlagfűpollent mértek egy köbméter levegőben. Ha ez eléri a 30 darabot, akkor erős allergiás reakciót vált ki az arra érzékenyekben.

Heves tüneteket vált ki

Az adatok azt mutatják, hogy ezt a szintet már augusztus első hétvégéjére teljesítette a parlagfű pollenkoncentrációja, sőt, augusztus 10-re a száz darab/köbméter szintet is túllépte, ami heves tüneteket válthatott ki az érzékenyeknél. Az akkor betörő vihar szerencsére kitisztította a légkört és a hidegfront pár nap enyhülést hozott, de már 14-én újra magas szintet mértek, azaz minden allergiásnál tünetet okozó mértékű volt a levegő pollenterhelése. A múlt héten is tovább emelkedett a parlagfű pollenkoncentrációja, csak pénteken, 19-én következett be kisebb visszaesés ebben, de vasárnapra megint nagyon magas szintre emelkedett.

Szabó Béla: - Idén az időjárás kedvezett a parlagfűnek

Augusztus végéig nő

Sokéves tapasztalat alapján elmondható, hogy a parlagfű koncentrációja augusztus végéig folyamatosan növekszik. Tavaly ez például elérte a 450 darab/köbméteres extrém mértéket is. Szeptember és a hűvösebb napok beköszöntével folyamatosan csökken a pollenszórás, de az időjárástól függően még októberben is lehet találni a levegőben parlagfűvirágport. Azonban nem csak a latin nevén Ambrosiaként ismert gyom keseríti az allergiások életét. A csalán- és a kenderfélék virágpora is jelen van jellemzően közepes intenzitással, csak egy-egy napon éri el a magas tartományt. Az üröm és a libatopfélék pollenkoncentrációja általában tüneteket nem okozó alacsony, a pázsitfűféléké és az útifűé leginkább alacsony értéket mutat. Előfordulhat még egy-egy szem a lórom, illetve a ciprus- és tiszafafélék virágporából is. A kültéri allergén gombák spóraszáma megyénkben magas volt az elmúlt napokban.

A laboratórium munkatársai február elejétől október végéig 32 növény és 2 gomba pollen-, illetve spórakoncentrációját mérik Fotó: Pezzetta Umberto

Pollencsapdákkal

Az országban egyébként 19 pollencsapda működik, az egyik a zalai megyeszékhelyen. A szerkezet 50-60 kilométeres sugarú körből érkező polleneket képes begyűjteni, ezért szinte hazánk egészéről rendelkezésre állnak az adatok. A pollencsapdán átáramló levegő ragasztóanyaggal bevont szalaggal találkozik, amin megtapadnak az érkező részecskék. A szalagdarabok kétórás beosztással ellátott tárgylemezre kerülnek és mikroszkóppal számolják meg a polleneket. A laboratórium három munkatársa február elejétől október végéig 32 növény és 2 gomba légköri pollen-, illetve spórakoncentrációját monitorozza. A pollendobot naponta cserélik, olvassák le az adatokat mikroszkóppal és küldik az adatokat az Országos Közegészségügyi Intézethez. Ennek honlapján az aktuális adatok mellett előjelzést is találhatunk. A parlagfű pollenriasztási rendszer hetente kétszer jelzi, hogy a következő napokban mire számíthatnak az allergiások. Magas parlagfű pollenkoncentráció esetén és megfelelő gyógykezelés hiányában, a tünetek megjelennek: tüsszögés, vizes orrfolyás, orrviszketés, orrdugulás és emiatt esetleges alvászavarok, garatviszketés, fülviszketés, könnyezés, szemviszketés, piros szem kötőhártya-gyulladás, szemfáradékonyság, továbbá fáradtság és levertség érzése, nagyobb alvásigény. Nagyon magas parlagfű pollenkoncentrációnál már minden érintettnek erős, vagy igen erős tünetei lehetnek. A parlagfű pollenkoncentrációjának emelkedésével egyre fokozódik az asztmás tünetegyüttes jelentkezésének valószínűsége is. Ezért a parlagfűszezon alatt érdemes olyan térségekben tartózkodni, ahol a parlagfű pollenterhelése minimális. Hazánkban célszerű előnyben részesíteni az erdős tájakat, hegyvidékeket, illetve a vízpartokat.

Határszemléken

A legnagyobb pollenterhelésre ugyanis a mezőgazdasági területeknél számíthatunk. Ezért július elejétől a határszemlék egyik feladata a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzése. A tapasztalatokról Szabó Béla, a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi osztályvezetője számolt be érdeklődésünkre. Mint elmondta, július elsejétől automatikusan bírságot szabnak ki a földhasználóra, ha öt százaléknál nagyobb parlagfű-borítottságot találnak az ellenőrzött területen. Elrendelhető közérdekű védekezés, azaz a kényszergyomtalanítás is, de ez az intézkedés kultúrnövénnyel beültetett táblákra nem vonatkozik. Az előírások szerint a földhasználó az adott év június 30-ig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását köteles megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.

Ilyennek látszik a mikroszkópban a megfestett pollen Fotó: Pezzetta Umberto

Szabó Béla elmondta, hogy a járási földhivatalok munkatársai a 82 ezer hektár határszemléjén tapasztaltak alapján 86 esetben vettek fel jegyzőkönyvet parlagfű-fertőzöttség miatt, ami 91,4 hektárnyi területet ölel fel. A már említett 5 százalékos fertőzöttség felett automatikusan jár a bírság, ennél kisebb mértéknél pedig eljárás indul.

Nagyságtól, mértéktől

A bírság mértéke a terület nagyságától és az erősen allergén növény előfordulásának mértékétől függően 15 ezer-5 millió forint. Ez annyit jelent, hogy külterületen 1 hektár fertőzött terület 50 ezer forintot ér , míg 5 hektárnál már 150 ezer forint a növényvédelmi bírság. Belterületen 100 négyzetméterért szabnak ki 50 ezer forintot és a legmagasabb bírság itt is elérheti az 5 milliót. A közérdekű védekezések teljes költségét, tehát a kényszergyomirtás díját, a hivatali eljárás költségeit a földhasználó, földtulajdonos köteles megtéríteni. Mindez akár további tízezrekbe is kerülhet hektáronként.

Fele kultúrnövényben

Szabó Béla kiemelte, hogy a fertőzöttnek talált 91,4 hektár több mint fele volt kultúrnövénnyel (szójával, napraforgóval, lucernával, kukoricával) borított, ilyenkor ezt nem vágatják le. Emellett 39 hektáron rendeltek el közérdekű védekezést, amiből 20 hektár volt tarló, azaz aratás után nem végezték el a szükséges talajmunkát. A betakarítás után nem lenne szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a tarlón a parlagfű egy-két hét alatt virágbimbót képes növeszteni. Ezen kívül további közel 20 hektár elhanyagolt gazdátlan területen találtak parlagfű-fertőzöttséget. Bírságot mind a 86 ügyben kiszabtak, az átlagos területnagyság egy hektár körüli volt. Egyetlen nagyobb egybefüggő területet találtak Resznek térségében, ez elérte az 5 hektárt. Ennek az elhanyagoltságát talán magyarázza, hogy a földhasználat körül vita van, tette hozzá Szabó Béla. Ezért itt vállalkozó hajtja végre a közérdekű védekezést.

Tárgylemezre kerülnek a csapdában befogott pollenek - mutatja Antiné Tóth Szilvia Fotók: Pezzetta Umberto

Több a tavalyinál

Az osztályvezető arról számolt be, hogy az elmúlt évi időjáráshoz képest az idei jobban kedvez a parlagfűnek. Ezt mutatja az is, hogy a tavalyi hasonló időszakban csak 39 hektárt találtak parlagfűvel szennyezettnek, az idén ez a szám meghaladta a 91 hektárt, ahogy már említette. Az osztályvezető arról is szólt, hogy a határszemlék mellett lakossági bejelentésekből is értesülnek a parlagfűvel fertőzött területekről. Tapasztalataik szerint ezek általában városokból, különösen fürdőhelyekről érkeznek, és belterületi ingatlanokról tájékoztatnak. Ez esetben a jegyző hatáskörébe tartozik az eljárás lefolytatása. Ha a parlagfű elleni védekezési kötelezettségének a földhasználó nem tesz eleget, vagyis az ingatlan legalább virágbimbós parlagfűvel fertőzött, akkor - a külterületi ingatlanokhoz hasonlóan - itt is közérdekű védekezést kell elrendelni. Ennek költségét szintén az ingatlan tulajdonosának kell megfizetnie. Fontos tudnivaló, hogy a helyszíni ellenőrzésekről az érintett előzetes tájékoztatása mellőzhető, valamint a közérdekű védekezést elrendelő határozat hirdetmény útján is kézbesíthető. A határszemlék a fagyok beálltáig megyeszerte folytatódnak, kiemelt figyelemmel a problémásabb területekre, mondta el Szabó Béla.

Ezek is érdekelhetik