Hírek

2017.08.23. 12:39

A szerelmes művészek Magyarszerdahelyen építenek házat

Két szív egymásra talál és itt, Zalában ér össze. Szárnyaikat bontogató képzőművészek Magyarszerdahelyen fogtak munkába, melynek gyümölcse minden eddigi alkotásuknál fontosabb. Az ugyanis az otthonuk lesz.

Horváth-Balogh Attila

A magyarszerdahelyi Gál Barbara és a budapesti Becskei Andor most végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, az ifjú hölgy grafikus szakon, párja pedig szobrászként. Mindketten megkapták a kiváló diplomáért járó Best of diploma-minősítést, sőt, Andor kiérdemelte a 2010-ben elhunyt szobrász- és éremművészről, Vígh Tamásról elnevezett díjat is, ami tényleg csak a legjobbaknak jár. Barbi a közelben, a kultúrmissziót végző homokkomáromi Csingahegyi Művész Műhelyben, illetve a Csingahegyi Napokon nőtt fel, melyen legutóbb részt vett Becskei Andor is.

– Művészvégzettségű senki nem volt az őseim között, csak ügyes kezűek – bocsátotta előre Gál Barbara. – Ez kiütközött nálam már gyerekként is, és általános iskola után ezért jelentkeztem Zalaegerszegre, az Ady művészeti gimibe. Ott eldőlt minden...

Fotó: Szakony Attila

Barbi elmondta: szeret sokféle technikát kipróbálni, ötvözni egymással, kísérletező kedvű művész, de a fő csapásirány számára a reklámgrafika. Amellett tud olyan autonóm munkákat végezni, mint például a fényképezés, illetve a fotó és a grafika keverése; például hívás után tussal belefest a képekbe.

– Szeretném közelebb hozni az emberekhez a művészetet, mert azt látom, hogy a többség nagyon eltávolodott tőle, főleg vidéken – vallott ars poeticájáról.

Barbi alkotásaiban úgy is gyönyörködhetünk, ha teszünk egy sétát Homokkomáromban, illetve a közeli Csingahegyen. A faluban egy falra vágtázó lovakat festett néhány évvel ezelőtt, a hegyen pedig pincefalak nyújtanak megmutatkozási lehetőséget számára: ilyenekre festett már például magyar népmesei motívumokat, két éve készült el a csodaszarvas, 3 évvel ezelőtt és most pedig újra Emese álmát álmodta meg.

Fotó: Szakony Attila

Párjával, Becskei Andorral már alakítgatják közös otthonukat Magyarszerdahelyen. Így hamarosan zalaivá lesz a fiatal szobrász, aki szerint a fővárostól távol lenni nem hátrány, épp ellenkezőleg.

– A fővárosban nehéz műtermet találni és nagyon drága is, egy albérletben szűkösködni pedig végképp nincs értelme – válaszolta kérdésünkre. – Magyarszerdahelyen viszont a házhoz tágas udvar tartozik, ott bármekkora munkadarabbal tudok dolgozni és ma már a 200 kilométeres távolság nem akadály...

Andor azt is elárulta: alkotásaival nem ideológiát, vagy üzeneteket akar továbbítani, őt pusztán a forma érdekli.

– Én nem elméleteket kívánok gyártani, hanem olyan szobrokat szeretnék készíteni, amelyeknek a látványa valamiért megragadja a szemlélőt – jelentette ki. – Azt gondolom, ha valaki megnézi egy képzőművész alkotását, úgysem a gondolatokat keresi benne, hanem a látványt, a szépséget, aminek hatására megindul egyfajta különös, élő kapcsolat az alkotás és a szemlélő között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!