Hírek

2017.08.29. 14:43

Jövőre 50 éves lesz a falumúzeum - Új zsúpfedést is kap a fatemplom

ZALAEGERSZEG Kedden megkezdődtek a Göcseji Falumúzeumban a zalacsébi fatemplom tetőrekonstrukciós munkái.

Magyar Hajnalka

Az előreláthatólag október végéig tartó felújítás során kicserélik az építmény zsúp fedését. A munka megkezdéséhez az NKA közgyűjteményi kollégiuma 800 ezer forint támogatást biztosított - tájékoztatta szerkesztőségünket Varju András, a falumúzeumi és műszaki osztály vezetője.

Félig már kopasz a tető, Török Attila és Balaton László hordja a lebontott zsúpot Fotó: Katona Tibor

Az egykor Zalacsében állt fatemplom az 1870-es években elpusztult. Továbbélése Rómer Flórisnak köszönhető, a magyar régészet atyja ugyanis 1863-ban bejárta Zalát, szekéren utazva jutott el szinte valamennyi településre, s részletesen dokumentálta a fellelt műemlékeket, régészeti értékeket. Munkálkodása gyümölcseként temérdek, később elpusztult épületről, templomról maradtak fenn adatok, leírások, rajzok, mint például az utolsó zalai fatemplomról is.

Ennek alapján sikerült 2002-ben a falumúzeumban újra életre kelteni a zalacsébi szakrális épületet, mégpedig abban a formában, ahogy azt annak idején Rómer Flóris láthatta. Az épület tetőhéjazata az eredeti templommal megegyező módon kettőzött rozsszalma (zsúp) felhasználásával készült. Ennek élettartama megfelelő karbantartás mellett is csak 10-15 év, így eljött az ideje, hogy a tetőt a szakemberek felújítsák.

A tetőrekonstrukciónak köszönhetően a zalacsébi fatemplom 2018-ban már megújult állapotban köszöntheti a Göcseji Falumúzeum megnyitásának 50. évfordulóját. A munkák befejezéséig a fatemplom zárva tart.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!