Hírek

2017.08.24. 14:22

Glutén nélkül nem kenyér a kenyér, így áldozni sem lehet vele?

Az Istentiszteleti Szentségi Kongregáció nyáron kiadott körlevelében arra emlékeztette a papságot, hogy gluténmentes ostyával nem lehet áldoztatni.

Horváth-Balogh Attila

A hír bejárta a sajtót, némelyekben, főként a gluténra érzékenyekben nagy felháborodást keltve. Pedig a rendelkezés nem újdonság, a mostani körlevél csak egy korábbi határozatra emlékeztette az atyákat. Ráadásul gluténmentes ostya nem is létezik. De akkor hogyan áldozhattak eddig azok, akik erre az összetevőre allergiásak? A kérdésre Arányi Zoltán újudvari plébániai kormányzó válaszolt.

– A húsvéti vacsorán, amikor kezébe vette a kovásztalan kenyeret, a pászkát és a borral teli kelyhet, azt mondta Jézus az apostoloknak: „Ez az én testem, mely értetek adatik, s ez az én vérem, mely értetek kiontatik a bűnök bocsánatára. Ezt cselekedjétek az én emlékezetemre” – magyarázta Arányi Zoltán. – Tehát tulajdonképpen a húsvéti vacsora volt az első szentmise, mi már csak valóban az ő emlékezetére végezzük el a liturgiát napról napra és változtatjuk át a kenyeret az ő testévé, a bort pedig a vérévé, miután Jézus akkor a fenti szavakkal küldetést adott az apostoloknak. Halála után is összegyűltek hívei ilyen szeretetvendégségekre, melyeken róla emlékeztek meg, ezekre mindenki vitt valamit, a gazdagok többet, a szegények kevesebbet. A pap, pontosabban a csoport elöljárója kiválasztotta a legszebb kenyeret és a legfinomabb bort, elismételte a jézusi szavakat, a kenyérből evett, ivott a borból és továbbadta az asztalnál mellette ülőnek, s a sor így folytatódott. Étkeztek, beszélgettek, voltak olvasmányok is a Szentírásból, ebből alakult ki a szentmise, amelynek azóta is központi eleme a kenyér (ma már ostya) és a bor.

Zoli atya rámutatott: a kovásztalan kenyértől a kezdetek óta nem tér el az egyház. Mint ahogy attól sem, hogy a kenyér búzából készül, teljesen tisztán, minden adaléktól mentesen. Ha nem búzából készülne, már nem nevezhetnénk kenyérnek.

Arányi Zoltán: - Jézus emlékezetére végezzük el a liturgiát napról napra és változtatjuk át a kenyeret az ő testévé, a bort pedig a vérévé Fotó: A szerző

– Azonban a búza fontos alkotóeleme a glutén, ha búza kerül a kenyérbe, akkor kerül bele glutén is – fejtette ki. – Ha gluténmentes kenyeret szeretnénk, abba nem tehetnénk egy szem búzát sem, s igaz ez az ostyára is. Ennélfogva az igazság az, hogy gluténmentes ostya nem létezik, maximum csökkentett gluténtartalmú, melynek gluténtartalma 20 mg/kg alatti. A gluténérzékenyek eddig is ilyennel áldoztak. Az egyház hazánkban 2007 óta használ gluténmentesnek mondott ostyát, ami azonban valójában nem az, csak az előbb említett csökkentett gluténtartalmú.

Arányi Zoltán jelezte: az ilyen ostyával azok áldozhatnak, akik nem extrém mértékben érzékenyek a gluténra. Akiknél már egy morzsa is allergiás reakciót vált ki, azok borral áldozhatnak, erre a célra lehet kapni saját használatú kis kelyhet. Mindkettő (tehát a csökkentett gluténtartalmú ostya, vagy a borral áldozás iránti) igényt a mise előtt a sekrestyében jelezni kell, ha idegen helyen ülünk be szentmisére.

A templomban pedig, ahova rendszeresen járunk, jó esetben az atya már tudja, mi a helyzet

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!