Hírek

2017.08.04. 16:04

Gitidiszné Gyetván Krisztina: A sírás nem altatószer

ZALAEGERSZEG A szoptatás világhete alkalmából pénteken országos konferenciát tartottak a védőnők a zalai megyeszékhelyen.

Magyar Hajnalka

A programban Gitidiszné Gyetván Krisztina a csecsemők alvási ritmusa és a szoptatás összefüggéseiről tartott előadást. Mi is erről kérdeztük a laktációs és perinatális szaktanácsadói képesítéssel egyaránt rendelkező budapesti védőnőt.

- A szoptatás és az alvás kérdése elválaszthatatlan, s a tanácsadás során egyre gyakrabban merülnek fel problémák az utóbbival kapcsolatban - indokolja témaválasztását a szakember. - A gondok ott kezdődnek, hogy a szülők elvárásai nincsenek összhangban a gyerek igényeivel. Tudni kell, hogy a várandósság alatt a magzatnak kialakult a bioritmusa, mozgott, aludt, ahogy szükségét érezte. A megszületéssel mindez megváltozik. Mi történik? A boldog pár hazaviszi az újszülöttet és beköltözteti a gyönyörű, nagy gonddal berendezett gyerekszobába. A kicsi pedig sír...

Gitidiszné Gyetván Krisztina: - Közel, de nem egy ágyban Fotó: Seres Péter

A szakember kifejti, evolúciós szempontból nem kedvező ez a korai önállóság, a gyereknek az első hónapokban arra van szüksége, hogy minél közelebb legyen az anyjához. Ez a közelség 20-30 centimétert jelent, amikor a kicsi még érezékelheti az anyja illatát, mozgását, s a kontaktus bármikor felvehető.

- Ez persze nem egy ágyban való alvást jelent, hiszen a biztonság mindent megelőz - szögezi le Gitidiszné Gyetván Krisztina. - Az első egy évben a gyerekek saját jószántukból nem választják el magukat az édesanyjuktól, de amikor jobban kitárul számukra a világ, élni fognak a nagyobb önállósággal. Evolúciós értelemben az embergyerek mind koraszülött. Az elefántbébi, amint megszületik feláll, s képes követni az anyját, míg mi, jó ideig szinte teljes kiszolgáltatottságban élünk. Ezért van az, hogy az állatvilágban csak a nász idejére állnak össze a párok, míg az embergyerek felneveléséhez igen nagy szükség mutatkozik a segítő apára, vagy más családtagra is.

A szoptatásban ma már az „igény szerinti” elv érvényesül, ami újszülöttek esetében napi 8-10, de akár 20 alkalmat is jelenthet.

- Idővel aztán beáll egy ritkább rendszer, de később is lesznek olyan növekedési ugrási fázisok, amikor újból sűrűbben kíván szopni.

A gyakori szopás együtt jár a gyakori ébredéssel. A szakember felhívja a figyelmet: az, hogy egy 2-3 hónapos csecsemő nem alussza végig az éjszakát, teljesen természetes. Ez élettanilag sem várható el tőle. Az ébredések száma a hetek múltával csökken, de a jelenség visszatérhet, s az is normális. A kicsik alvási ciklusai rövidebbek, 45-90 percesek, míg a felnőtteknél ez 120-130 perc.

- Gyakori, hogy a csecsemő nem alussza meg a normális ciklust, s csak 20-20 percekre szunnyad el. Ez sajnos nem jelenti azt, hogy éjszaka bepótolja, sőt, még nyugtalanabb lesz, hiszen hiányoznak a pihentető, mély alvási fázisok. Ennek oka lehet az is, hogy már ebben a korban megmutatkozhat a bagoly és a pacsirta típus közti különbség. Mindenesetre érdemes utánajárni a lehetséges zavaró tényezőknek, nem puffadt-e, megfelelő-e a fény, a hőmérséklet, stb.

A nyugodt alvás érdekében érdemes rituálékat kialakítani, s ragaszkodni azok állandóságához. A gyerekek még közel állnak a természethez, a legjobb, ha napnyugtakor tesszük őket ágyba. A környezet legyen inkább ingerszegény, ne pakoljuk tele játékkal az ágyát, mert túlstimuláljuk. Az sem szerencsés, ha apa rendszeresen fürdetés közben toppan be, s kezd el játszani a kicsivel. A gyerek ettől túlpörög, kimerül, ami nem elalváshoz, hanem nyűgös nyugtalansághoz vezet.

- A „hagyjuk sírni öt percig” stratégia sem javasolt, bizonytalanságot kelt benne, ami szintén nem az elalvást segíti. Ha tartósan mutatkoznak a gondok, érdemes alvási naplót vezetni, amit aztán megbeszélhetünk - javasolja a védőnő. - Minden korcsoportnak megvan ugyanis a „normája”, mennyi össz és nappali alvásra van szüksége, ami a napló alapján jól nyomonkövethető. Ha figyelünk a gyerek jelzéseire, s következetesek vagyunk, hosszú távon sok minden elérhető egy kis kezdeti erőfeszítés árán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!