Hírek

2017.08.01. 17:20

Ezüstérmes zalai fizikusok

ZALAEGERSZEG A Zrínyi Miklós Gimnázium két diákja ezüstéremmel tért haza a 48. Nemzetközi Fizika Diákolimpiáról, az indonéziai Yogyakartából.

Dezse Anna

Az érmeseket, felkészítő tanárukat és a gimnázium igazgatóját tegnap délelőtt a Városházán köszöntötte Balaicz Zoltán polgármester, dr. Vadvári Tibor alpolgármestere és Kajári Attila, a tankerület igazgatója.A két fiatal, Kovács Péter Tamás és Nagy Botond örömmel fogadta a szívélyes gratulációkat.

Elmondták: mindketten évek óta elkötelezettek a fizika tudománya iránt. Számos versenyen megmérettették már magukat, melyek közül a legjelentősebb eddig talán az áprilisban megrendezett Kunfalvi Rezső Olimpiai Válogatóverseny volt, hiszen a legjobban teljesítő öt helyezett az itt elért eredmények alapján juthatott be a Nemzetközi Fizika Diákolimpia hazai csapatába.- A diákjaink szinte egész évben a versenyekre tréningeztek - ismertette Pálovics Róbert, a két fiatal felkészítő tanára.

- Egy ilyen megmérettetés igényli a szakköri részvételt, országos viszonylatban is - folytatta Pálovics Róbert. - Mostanában a fizika iránt egyre nő az érdeklődés, de a puszta feladatmegoldás nem elég egy ilyen szintű versenyen való szerepléshez. Ezek a fiatalok átlagon felüli képességgel rendelkeznek nemcsak a fizika tudományában, hanem a matematikában is, mindemellett pedig hihetetlen szorgalomról és elhivatottságról teszek tanúbizonyságot.

Az ezüstérmes csapat két zalai tagja Nagy Botond (balról) és Kovács Péter Tamás (jobbról a második). Mellettük társaik (balról): Németh Balázs, Tompa Tamás Lajos és Marozsák Tóbiás Fotó: ipho.elte.hu

A yogyakartai olimpián 88 ország képviseltette magát, mintegy 395 diákkal. A résztvevők egyénileg dolgoztak, elméleti és mérési feladatokkal is megbirkózva a többórás megmérettetés során.

- Alapvetően önállóan készültünk fel a versenyre, de a fizikai fakultációkon további feladatokat, illetve tanári segítséget is kaptunk és a MOL Tehetségtámogató Programja is segítette a felkészülésünket - mondta Kovács Péter Tamás. - Célom volt kijutni erre a diákolimpiára, csalódott lettem volna, ha nem sikerül, és igazán örültem, amikor megtudtam, hogy a legjobbak között vagyok. Jó volt megismerni más országokból érkezett, hozzám hasonló érdeklődésű fiatalokkal is.

- Személy szerint mindig is szerettem a fizikát, ebben értem el igazán sikereket - vette át a szót Nagy Botond. - A diákolimpia nagyon jó hangulatban telt. Két napot versenyeztünk, s kifejezetten tetszett például földrengést érzékelő műszerhez kapcsolódó feladat. A többi napokon ismerkedtünk az ottani kultúrával, kirándultunk, jártunk buddhista templomban és bevásárlónegyedben is. Élmény volt, örülök, hogy mindennek a részese lehettem.

Ezek is érdekelhetik