Hírek

2017.07.25. 14:38

Készül a csalamádé Bánokszentgyörgyön - Bőséges termény az önkormányzat által gondozott veteményeskertben

BÁNOKSZENTGYÖRGY - Bőséggel termett uborka az önkormányzat által gondozott veteményeskert egyikében. A zöldséget, ahogy a többi termést, helyben értékesítik, ám az uborkából a kínálat túlnő a keresleten. A felesleget nem a sutba dobják, hasznosítják: csalamádét készítenek belőle, amiből az idősek és a rászorulók is fogyaszthatnak.

Szabó Zsófia

Finom, ecetben áztatott hagyma és uborkaillat árad a település központjában lévő egykori panzió, jelenleg felújítás alatt álló közösségi ház épületéből. A konyhában a helyben termelt, ugyanakkor nem értékesített zöldségeket dolgozzák fel a közfoglalkoztatottak.

– A panzió mögött közel két hektáros területen nevelünk idényzöldségeket – mondta Baumgartner László polgármester. – Szerencsére idén dömping volt a tökfélékből: a cukkinin, a spárgatökön túl svéd-, kígyó- és salátauborkából is – tette hozzá. – Utóbbiból mintegy hetven kilogrammot takarítottunk be. Eladni nem tudtuk mind.

Ezért döntöttünk amellett még korábban, hogy idén első ízben saját felhasználásra, nem kereskedelmi forgalomba, savanyúságot készítünk –összegezte a falu első embere.

Baumgartner László jelezte: különböző rendezvényeken, így az idősek napján, a falu lakói falatozhatnak majd a csalamádéból, ugyanakkor  rászoruló családoknak, valamint a  környékbeli szociális intézményeknek is ajándékoznak a savanyúságból.

Egy ötvenliteres műanyag „vájdlingot”’ reszeltek tele uborkával és hagymával a közfoglalkoztatottak. Nyolc darab ötliteres üveg savanyúság már a polcon sorakozik. A spájz mellett a hűtő sem marad üres:  gyalult cukkinivel és spárgatökkel töltik fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!