Hírek

2017.03.21. 18:15

Értik, amit olvasnak: Magyar nyelvi megmérettetés iskolásoknak

Nagykanizsa – A nyelvtani ismereteken túl a tanulók alapműveltségét is próbára tette a tegnap megtartott Kőrösi Csoma Sándor megyei szövegértő verseny.

Szabó Zsófia

Immár 2003 óta rendezi meg minden évben a Kőrösi-iskola a magyar nyelvi megmérettetést, alsó- és felső tagozatos diákoknak. Idén huszonnyolc zalai oktatási intézményből kétszázötven nebuló érkezett a tudáspróbára.

– A megyei versenyt mindig megelőzik az iskolák saját, házi előválogatói – mondta Kókainé Hámorszki Éva, a szervező intézmény igazgatója. – Ezt követően a legjobb eredményt elért gyermekek összemérhetik tudásukat más iskolák tanulóival.

– Minden évben nagy népszerűségnek örvend a szövegértési verseny – folytatta. – Tizennégy esztendővel ezelőtt, amikor először megrendeztük, nem volt hasonló megmérettetés a megyében. Előrelépésnek mondható az is, hogy azok a tanárok, akik elhozzák diákjaikat a megmérettetésre, a napi munkájukba is „beépítik” az egyes témaköröket – összegezte az igazgató, aki hozzátette: a versenyfeladatokat ezúttal is a Pedagógiai Oktatási Központ munkatársai állították össze.

Fotó: Szakony Attila

Az alsó tagozatos tanulóknak ötven perc állt rendelkezésre a megoldásra, míg a felsősök háromnegyed órát kaptak. A mezőny legfiatalabb, másodikos diákjai még az állatmesék és a közmondások világába kalandozhattak el a versenyen; a nyolcadikos gyerekeknek pedig többek közt művészeti témájú újságcikk értelmezése jelentett kihívást.

– Korábbi tapasztalatok alapján elmondható: a nagyobb nehézséget az jelenti a legtöbb diák számára, hogy hosszabb szöveget értelmezzenek – mondta Passáné Bolf Mária, a verseny lebonyolításáért felelős munkaközösség vezetője. – Illetve az sem könnyű, amikor sorba kell rakniuk egy történet összekevert mondatait, meghatározott logika alapján. Azonban ha a szükséges gondolkodásmódot fiatal korban elsajátítják, később mindez nagy segítséget nyújt majd számukra – hangsúlyozta a pedagógus.

A verseny ünnepélyes eredményhirdetését április negyedikén, 14 órától tartják a Kőrösi-iskolában. A rendezvény keretében nem csak a szövegértési, hanem az idegen nyelvi megmérettetés legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó fiataljait is elismerésben részesítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!