Hírek

2017.01.06. 19:18

Ingyenessé vált az oltás

Januártól ingyenessé válik az agyhártyagyulladás elleni védőoltás a 2 éven aluli gyermekek számára. Az állam 1,5 milliárd forintot különített el erre a célra.

Korosa Titanilla

A gennyes agyhártyagyulladást, a meningitist okozó meningococcus baktériumot akár minden 4. ember hordozhatja tünetmentesen. Főként az orr és a torok nyálkahártyájában szaporodik, cseppfertőzés, illetve szoros kontaktus útján terjed. A kezdeti szakaszban a tünetek az influenzáéhoz hasonlítanak, így nehéz időben felismerni.

Dr. Péró Márta lenti gyermekorvos ezzel kapcsolatban elmondta:  betegség nem fordul elő gyakran, nincsen nagy járványügyi kockázata, de aki elkapja annál nagyon súlyos lehet.  A megbetegedések közel hatvan százalékát a B típusú baktérium okozza, 20 százalékát a C, ami ellen januártól ingyenes az oltás.

- Évente mintegy 35-55 közötti számban fordul elő az országban ez a betegség és 25 százalékos a halálozási arány - mondta a gyermekorvos. - Az öt év alattiak szervezete nem tud védekezni ellene, a következő veszélyeztetett időszak a kamaszkor, és a fiatal felnőttkor.

dr. Péró Márta gyermekorvos

– A megbetegedések 14 éves kortól 25 éves korig a leggyakoribbak, de veszélyeztetettek a kollégisták, a külföldön tanulók, az utazók, a katonák és a krónikus betegségben szenvedők is – folytatta. – A különböző korú emberek akár hetekig, hónapokig is hordozhatják a kórokozót anélkül, hogy megbetegednének. A gennyes agyhártyagyulladás súlyos betegség, halállal is végződhet. Az esetek egy részében nem is alakul ki a gyulladás, hanem az egész szervezetre kiterjedő véralvadási zavar lép fel és összeomlik a keringés, ami néhány órán belül a beteg halálához vezet. Antibiotikummal a megbetegedés kezelhető, de a gyógyulás gyakran nem tökéletes, súlyos maradványtünetek – epilepszia, agykárosodás – fordulhatnak elő. Az oltás megelőzi a betegség kialakulását, legalább öt évig nyújt védettséget a csecsemőkorban beadott vakcina. Iskolás kor előtt, illetve a kamaszkorban javasolják ennek megismétlését – mondta az orvos, hozzátéve: a betegség miatt riadalom nem indokolt.

A C típus elleni oltásért a két év alattiaknak csak a 300 forintos dobozdíjat kell fizetni. Az idősebbeknek a védőoltás 7000 forintba kerül a C típus ellen. A B típus elleni oltás 27-30 ezer forint, s a védettséghez ebből több is kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!