Hírek

2016.12.27. 16:37

Ajándékcsere: Ha megvan a blokk, minden rendben!

Körkép – Karácsony után is élénk az élet a boltokban. A vásárlási rohamot az ajándékcsere-szezonja váltja fel.

Korosa Titanilla

Nem tetszik az ajándék formája, színe. Esetleges sérült volt az a termék, ami a fa alá került. Az ünnep után többen keresik fel ezen okok miatt a kereskedelmi egységeket, hogy megváljanak a számukra „haszontalan” meglepetésektől.

Legkevésbé érinti árucsere az elektronikai eszközöket, legalábbis az általunk felkeresett nagykanizsai üzlet munkatársainak tegnapi tapasztalatai alapján.

A legtöbb elektronikai eszközt a vásárlás helyszínén ki is próbálhatják a vevők. Ezért nem gyakoriak az üzemképtelenség, vagy a sérült állapot miatti árucserék. Szabó Attila (balról) az egyik nagykanizsai műszaki áruház értékesítője Kozma Zoltánnak segít
Fotó: Szakony Attila

– A nálunk vásárolt termékeket zömét, különösen a televíziókat és több digitális eszközt, a vevő kipróbálhatja kollégáink segítségével a vétel során –mondta Gaál Csaba, egy műszaki cikkeket forgalmazó áruház vezetője. – Így az esetleges szerkezeti hibákra hamar fény derül.

Az üzletvezető elmondta: a megvásárolt műszaki cikkek hibája miatt az elmúlt pár évben csak néhányan vitték vissza az ajándékot az üzletükbe, a jogos kifogásokat cserével orvosolták.

– A vásárlást igazoló nyugta esetévben akkor is eleget teszünk az ilyen kérésnek, ha valaki azért hozza vissza az adott árut, mert esetleg nem tetszik neki, vagy többet kapott belőle – jelezte Gaál Csaba.

Elmondta azt is: a legtöbb üzletben a vásárlást követő három napon belül cserélhetik vissza, blokk ellenében a nem megfelelő terméket a vásárlók.

– Mi azonban január első felében biztosítjuk ezt a lehetőséget – fűzte hozzá. – Most is tumultus van nálunk, azonban nem a csere, hanem a vásárlás miatt. Az elektronikai slágertermékeket, a tévéket, a laptopokat, a játékkonzolokat ugyanis az ünnep után is sokan keresik.

Ráadásul a tapasztalatok szerint a fiatal korosztály tagjai közül sokan fordítják a rokonoktól ajándékba kapott pénzt már az ünnep utáni első napokban szórakoztató elektronikai eszközökre. Miközben az idősebb korosztályból a legtöbben „muszájból” vásárolnak. Kozma Zoltán is azért kereste fel az üzletet, mert a régi tévéje elromlott.

Krisztánovics Réka eladónál tegnap egy vásárló cserélte ki a karácsonyra kapott ajándékát nem megfelelő méret miatt. Az üzletben kevésbé jellemező a termékek ünnep utáni cseréje Fotó: Korosa Titanilla

– Ilyenkor több az akció – mondta a férfi. – Akár több tízezer forintot is lehet spórolni a vásárláskor.

Lentiben, a karácsony utáni első munkanapon nem volt nagy forgalom a főutcán található üzletekben. A felkeresett kereskedők elmondása szerint üzletükben nem igazán jellemző az áruk visszacserélése, csak néhány vásárló érkezett most is ezzel a szándékkal.

– Manapság is sokan vásárolnak ruhaneműt karácsonyra. Előfordul, hogy az ajándékozó és az ajándékozott együtt érkezik, de nem mindig van ez így, ezért előfordulnak elképzelésbeli különbségek – mondta Szalay Gyula, a Kossuth utca egyik divatáru üzletének tulajdonosa.

– Többnyire méret, szín vagy fazonbeli eltérések okán cserélik ki nálunk a karácsonyra vásárolt ruhákat, ennél extrább eset nem történt. Ritkán fordul elő, hogy minőségbeli hiba miatt kell cserélnünk, ezeket is azonnal megoldjuk, hiszen legfontosabb, hogy a vásárló elégedett legyen és inkább cseréljen, minthogy a szekrényben álljon a holmi. Évi 5-6 alkalommal érkeznek hozzánk vásárlók a csere szándékával, ilyenkor a két ünnep között is akadnak néhányan. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy akik ruhát vásárolnak, odafigyelnek arra, hogy a megfelelő méretben, és olyan darabot vegyenek meg, ami majd tetszik a viselőjének.

Tegnap ketten érkeztek az üzletbe áru visszacserélési szándékkal, ez blokk ellenében mégis történt, mindkét esetben a ruha mérete nem volt teljesen tökéletes. Az üzletben már inkább a következő alkalomra, szilveszterre kerestek ruhákat a vásárlók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!