Hírek

2016.11.04. 15:58

Indulhat a beruházás: járműipari tesztpálya épül Zalaegerszegen

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere együttműködési megállapodást írt alá pénteken Budapesten a járműipari tesztpálya beruházásáról.

Országos Sajtószolgálat (OS)

A tervek szerint több ütemben készülő, 2019 végére teljesen megvalósuló, 40 milliárd forintot megközelítő összegű autóipari óriásprojekt új fejezetet nyit a város életében és jelentősen hozzájárul a magyar GDP növeléséhez.

Balaicz Zoltán polgármester beszédében mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy a város aktív szerepvállalással vesz részt a tesztpálya létrehozásában. Zalaegerszeg önkormányzata biztosítja a 250 hektáros területet, és saját területfejlesztési programjának egynegyedét - mintegy 3 milliárd forintot fordít ipari útfejlesztésre, közművekre, feltárásra. A polgármester beszámolt arról, hogy a város az utóbbi esztendőkben országosan is egyedülálló gazdaságfejlesztési programot valósít meg.

Ennek része egyebek közt a helyi kamarákkal való együttműködés keretében a kis- és középvállalkozások fejlesztési hitelkamatainak átvállalása. A befektetések ösztönzésére 38 pontból álló programot működtetnek, melynek sikerességét az is igazolja, hogy a zalaegerszegi Északi Ipari Park az országban elsőként megkapta a Tudományos és Technológiai Ipari Park címet, a város pedig nemrég elnyerte a „Befektetés-barát Önkormányzat" címet, hangzott el.

Vigh László, Balaicz Zoltán, Varga Mihály és Lepsényi István
Fotó: Bebes Mátyás

A 2015-2016-os évben a városi költségvetésben mintegy 400 millió forintos vállalkozói alapot hoztak létre, amely a helyben letelepedő vállalkozásokat különböző közműfejlesztésekkel, út, járda, buszmegálló, kerékpárbeálló, körforgalom stb. építésével segíti. A kormány munkahelyteremtő programjainak köszönhetően az elmúlt két évben mintegy háromezer új munkahely létesült a városban, ismertette Balaicz Zoltán. Hozzátette: az önkormányzat a közép- és felsőfokú szakemberképzést saját ösztöndíj-programmal támogatja, az ország bármely részéről várják a fiatalokat, s elsőként az országban már létrehozták a Duális Szakképző Központot is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter mindenekelőtt azt hangsúlyozta, hogy lezárult az alapos előkészítő munka, amely után, dr. Háry András vezetésével létrejött az Autóipari Próbapálya Zala Kft. és megkezdődhet beruházás megvalósítása. A munkadandárja ezután következik - emelte ki a miniszter, aki kifejezte: a kormány nagyra értékelte, hogy Zala megye egységesen kiállt a beruházás mellett, valamint azt, hogy az aláírt megállapodásban Zalaegerszeg jelentős hozzájárulást vállalt a megvalósításhoz. Az autógyártásban struktúraváltás zajlik - folytatta -, a hagyományos modelleket egyre inkább felváltják az alternatív és kombinált, valamint az autonóm járművek.

- A tesztpálya létrehozásával hazánk célja az, hogy megtartsa pozícióját a járműipar piaci versenyében, és bekapcsolódjon a kutatás-fejlesztés-innováció fősodrába, hosszú távon javítsa versenyképességét és növelje a járműipari kapacitásokat és a működőtőke-beáramlást. Lehetőség nyílik további beszállítói csatornák, a hazai kkv-k részvételére is, valamint a vállalati-felsőoktatási együttműködés is hatékonyabbá válhat. A tesztpálya kihasználása a GDP növelésében is számottevő, rövid távon 0,1 százalékkal, hosszú távon pedig az ennek hatásaként megvalósuló új járműipari beruházások 100 milliárd forintonként akár további 0,3 százalékponttal növelhetik a magyar gazdaság teljesítményét.

Az együttműködési megállapodás aláírását megelőző rövid ünnepségen - melyen jelen volt Lepsényi István, az NGM államtitkára is - Vigh László, a beruházás kormánybiztosa arra tett ígéretet, hogy a város, és a kivitelezésben résztvevők iránti bizalmat igyekeznek megszolgálni, és a beruházást a törvények betartásával, az ütemezésnek megfelelő határidőre be fogják fejezni.

Tegnap Budapesten egy másik, zalaegerszegi vonatkozású esemény is zajlott: Balaicz Zoltán átvehette az önkormányzat nevében a Holnap városáért Díjat, amelyet a 2010-ben alapított City Hungary Program ítélt oda Zalaegerszegnek. A díjat Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke adta át a város vezetőjének. Zalaegerszeg a „Fenntartható városért" kategóriában nyerte el az elismerést, amellyel azt honorálták, hogy az önkormányzat a fenntartható fejlődés figyelembe vételével javítja az életminőséget. A díjhoz kapcsolódó védjegyet 3 évig használhatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!